Arabische wereld hekelt Frans sluierverbod

Het besluit van de Franse president Jacques Chirac om het parlement te adviseren de wet aan te nemen die onder meer het dragen van hoofddoekjes op scholen verbiedt, heeft tot felle reacties in de Arabische wereld geleid. Chirac kwam vorige week tot zijn besluit nadat een speciale commissie zo'n verbod geadviseerd had.

In Iran zei president Mohammad Khatami: ''Ik hoop dat de Franse regering, die zich altijd zo gretig profileert als een pionier voor vrijheid en gerechtigheid, dit ondemocratische voornemen terugdraait. Je kunt de vrijheid van een mens niet inperken door te zeggen dat zijn religieuze symbolen niet heilig zijn''. De kritiek vanuit Iran is opmerkelijk, omdat in dat land juist een sluierverplichting voor iedere vrouw geldt; of je wel of niet islamitisch bent doet daar niet ter zake.

Ook in Egypte, Syrië en Libanon uitten politieke en religieuze organisaties kritiek op het Franse plan. Volgens de Egyptische moefti sjeik Ali Gooma is de sluier ''een religieuze plicht en niet zomaar een eenvoudig symbooltje''.

De hardste kritiek kwam van sjeik Mohammad Rachid Qabbani, één van de geestelijk leiders van Libanon. Hij vindt dat Frankrijk met zo'n verbod oproept tot haat jegens de islam.

Het verbod wat in Frankrijk van kracht moet worden, en waar een meerderheid in het parlement achter staat, moet overigens gelden voor alle religieuze symbolen, dus ook keppeltjes en opzichtig gedragen grote kruisen.