Pesticiden in vermiste containers in Noordzee

Kopspijkers had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

De drie containers die zondag tijdens de zware storm in de Noordzee zijn terechtgekomen, kunnen voor een grote ramp zorgen. De pesticiden die in vaten in de containers zitten, zijn zeer giftig. Alle zeeleven dat ermee in aanraking komt, gaat dood.

De vaten bevatten een zogenaamd bioaccumulerend gif. "Van bioaccumulerend gif bestaan twee soorten. De eerste blijft echt heel lang in de voedselketen, omdat het gif in het vet van de dieren wordt opgenomen. In dit geval gaat het echter om een gif dat niet zo snel in het vet gaat zitten, waardoor het makkelijker uit de beesten gaat. Ze blijven dus niet tot hun dood giftig, aldus een woordvoerder van de stichting De Noordzee.

Ook bevatten de vaten een houtverduurzamingsmiddel, een goed dat onder meer voor schuttingen wordt gebruikt. "Het zeeleven dat ermee in aanraking komt, gaat dood als het niet genoeg is verdund. In welke straal is niet te zeggen. Dat is onder meer afhankelijk van het weer, de concentratie van de stof en hoe snel het water stroomt".

Rijkswaterstaat kan nog niets zeggen over gevolgen voor het milieu. Wel erkent zij dat het om een zeer giftige stof gaat. Pas maandag aanstaande zou met bodemonderzoek door een kustwachtvaartuig kunnen worden begonnen. Dit hangt van de weersomstandigheden af.

Er wordt niet verwacht dat de containers nog op het strand aanspoelen. Afgelopen maandag heeft de kustwacht nog tevergeefs naar de containers gezocht. Dat leverde niets op.