Bedrijf kondigt betaal-implantaat aan

Een bedrijf in Florida heeft plannen aangekondigd om een systeem te ontwikkelen dat mensen in staat stelt dingen te kopen en te verkopen door middel van een microchip onder de huid.

Scott Silverman van Applied Digital Solutions zegt dat de onderhuidse microchip "VeriChip" in de toekomst credit cards kan vervangen. De implantaat die bijvoorbeeld op je hand, of op je voorhoofd geimplanteerd wordt, maakt gebruik van radiogolven. De biochips die "radio frequency identification" gebruiken (RFID), worden op sommige plekken al toegepast. Speedpass ketting van ExxonMobil's bijvoorbeeld bevat een RFID chip die gelinkt is aan de credit card. Hiermee wordt de getankte benzine automatisch van de rekening afgeschreven. McDonalds in Chicago is reeds begonnen de speedpass te gebruiken. Hiermee kan er sneller afgerekend worden.

MasterCard is momenteel bezig met het testen van RFID-geschikte credit cards, genaamd PayPass. Hiermee kunnen net als de Speedpass snel transacties gemaakt worden. De uitvoerder van MasterCard zegt dat het plan is dat de chip uiteindelijk onderhuids aangebracht wordt, zodat iedereen kan kopen en verkopen door middel van de onderhuidse betaal-identificatiechip. Dit is het punt waar Applied Digital Solutions inbreng heeft. "Wij zijn de enigen die ID-implantaten ontwikkelen", zegt Silverman. "We geloven dat de markt zich dusdanig zal ontwikkelen dat ons product gekocht wordt.".

Hoewel hij bekent dat het uiteindelijke produkt pas over enkele jaren op de markt verschijnt, heeft hij banken en creditcardbedrijven reeds uitgenodigd in het ontwikkelen van commerciele toepassingen voor VeriPay. In de nabije toekomst kan de onderhuidse identificatiechip gebruikt worden om te kopen en te verkopen zonder dat er fraude gepleegd kan worden. ATM (geldautomaten) gebruikers moeten dan hun PIN code intypen, waarna de logische plek op het lichaam voor de onderhuidse chip gescand wordt op identificatie.

Applied Digital Solutions heeft enige weerstand gekregen van fundamentalistische christenen die beweren dat de chip te maken heeft met het 666-Beest in hoofdstuk 13 vers 16 van het bijbelboek Openbaringen. Hierin staat de tekst: "Het maakt dat allen, klein en groot, rijk en arm, vrij en slaaf, een merkteken ontvangen op hun rechterhand of op hun voorhoofd; niemand kan iets kopen of verkopen als hij dat teken, de naam van het beest of het getal van zijn naam, niet draagt."