Weer probleem in R'dam met moskee

Na de commotie in de Rotterdamse raad over de Marokkaanse Essalam-moskee bij het Feyenoord-stadion, is er nu ophef in de Raad ontstaan over bouwplannen van de Turkse Koçatepe Moskee in de Afrikaanderwijk. Leefbaar Rotterdam is tegen de bouw van een 42-meter hoge minaret bij het gebedshuis.

Het valt echter te bezien of er nog wat tegen de minaret ondernomen kan worden, daar zeven jaar geleden al de bouwaanvraag werd ingediend. Volgens LR-wethouder Pastors zal hij in de toekomst hoe dan ook géén nieuwe minaretten meer toestaan in de Maassatad. ,,Zo lang integratie nog een probleem is, moeten we er geen meer bij hebben. Te veel minaretten; dat is een verkeerd signaal''.

Pastors hoopt dat het moskeebestuur zelf inziet dat er tegenwoordig een andere tijdsgeest heerst dan zeven jaar geleden. Hij verwijst daarbij naar het meest recente belevings en waarderingsonderzoek, waaruit bleek dat 62% van de ondervraagden moeite heeft met opvallende islamitische gebedshuizen. ,,Over veel gebouwen hebben mensen helemaal geen mening. Over moskeeën wel. Daar heeft het stadsbestuur rekening mee te houden''.

Of het bestuur van de Koçatepe Moskee af zal zien van de bouw is niet bekend. Pastors laat wel weten dat voor hen pleit dat Turken in Rotterdam ''relatief goed zijn geïntegreerd''. Ook vindt hij het een goed teken dat de Turkse gemeenschap zelf het geld voor de minaret bij elkaar heeft gebracht. ''Dat is toch wat anders dan een financier in huis halen die hier macht wil uitoefenen''.


Zo moet de minaret bij de Turkse Koçatepe Moskee worden