Frankrijk gaat jodenhaat hard aanpakken

Frankrijk gaat het opkomende antisemitisme hard aanpakken. Directe aanleiding is het gedeeltelijk afbranden van een joodse jongensschool in de Parijse voorstad Gagny, waarbij het vuur op twee plekken was aangestoken. De regering heeft de brand meteen als een antisemitische daad bestempeld. Alle synagogen en joodse scholen in Frankrijk krijgen nu verscherpte bewaking.

Tevens zullen er extra zware straffen voor antisemitisch geinspireerde daders komen. Ook gaat premier Raffarin iedere maand een werkgroep inzake antisemitisme voorzitten.

Frankrijk heeft met ongeveer 600.000 joden niet alleen de grootste joodse gemeenschap in Europa, maar heeft ook het grootste aantal moslims (5 miljoen), binnen haar grenzen. Veel critici menen dat de Franse regering de laatste jaren te slap tegen antisemitisme heeft opgetreden, om de veel grotere moslimgemeenschap niet voor het hoofd te stoten.

De spanningen tussen joden en moslims in Frankrijk zijn de afgelopen drie jaar flink opgelopen en hebben geleid tot een sterke stijging van het aantal antisemitische daden. In 2002 registreerde de politie er 184. Dit jaar zijn het er nog minder dan honderd, maar vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap trekken de juistheid van die politiestatistieken in twijfel. Volgens hen worden de dagelijkse beledigingen van joodse scholieren door hoofdzakelijk Arabische leeftijdgenoten niet bijgehouden - 'vuile jood' zou met name in het openbaar vervoer veelvuldig te horen zijn. De onderwijzers van joodse scholieren raden hen aan een pet over hun keppeltje te dragen om Arabische jongeren niet te provoceren.