Dodental Istanbul op 23

Thuglawz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het dodental van de aanslagen op de twee synagogen in Istanbul is momenteel vastgesteld op 23; ruim 300 mensen raakten gewond. Ongeveer de helft van de slachtoffers was joods. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken sluit niet uit dat de explosies van de twee autobommen zelfmoordaanslagen waren.

De aanslag is geclaimd door de extremistische moslimgroep IBDA/C. De groepering zegt de aanslag gepleegd te hebben uit protest tegen de onderdrukking van moslims. Een anonieme beller stelde meer aanslagen in het vooruitzicht. IBDA-C, Islami Buyuk Dogu Akincilar-Cephesi (het Grote Oosterse Front van Islamitische Strijders), is een in 1985 in Turkije opgerichte islamitische partij, die een streng islamitische staat nastreeft. De groepering heeft al meerdere aanslagen op haar naam staan.

Doel van de aanslagen is waarschijnlijk de goede band die Turkije en Israël onderhouden onder druk te zetten. Dat lijkt vooralsnog niet gelukt, want een team van Israëlische terreurexperts zal de Turken komen helpen met het onderzoek. Turkse functionarissen zeggen overgens ook rekening te houden met het werk van buitenlandse terroristen, zoals die van al-Qaeda.

De politie in Istanbul heeft inmiddels drie arrestaties verricht. De interneteditie van de Turkse krant Hürriyet meldde vannacht dat één van de arrestanten een gesluierde vrouw zou zijn. Nadere details zijn echter niet bekend gemaakt.