Wintertijd: klok vannacht een uur terug

Woe en MmoreIce hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vannacht is het weer zover, de wintertijd gaat in. Om 3:00 uur zal de klok een uur terug gaan. Daardoor schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt.

Tot het invoeren van de algemeen Nederlandse tijd werd begin vorige eeuw besloten vanwege de komst van de spoorwegen. Op 16 mei 1940 ging Nederland vervolgens op last van de Duitse bezetter over op de Middeneuropese Tijd. Het huidig fenomeen 'wintertijd' dateert echter van 1977, toen de zomertijd werd ingevoerd. Wintertijd is daarmee eigenlijk de 'normale' tijd, die tegenwoordig maar 5 maanden duurt, maar voor 1977 nog 12 maanden nam.

In alle landen van de Europese Unie wordt het vannacht een uurtje vroeger. De regel is dat zomertijd begint op de laatste zondag van maart en de wintertijd ingaat op de laatste zondag van oktober. Dit houdt in dat op 28 maart 2004 de klok weer een uur vooruit mag. Eerst in 2006 zal de Ministerraad voor Nederland mogelijk een nieuwe regel hieromtrent vaststellen.