Paus houdt één kardinaalsbenoeming geheim

De Paus heeft vanochtend 31 nieuwe kardinalen benoemd, zoals hij eerder aankondigde. Eén naam houdt de paus echter onverminderd geheim om reden van de veiligheid. De bewuste kardinaal zou volgens deskundigen bisschop zijn in een land waar de Rooms-Katholieke Kerk wordt vervolgd.

Het is daarmee ook niet bekend of de kardinaal een stem heeft in de verkiezing van de opvolger van de paus. Alle kardinalen jonger dan 80 jaar zijn stemgerechtigd bij de verkiezing van een nieuwe paus, mocht Johannes Paulus II komen te overlijden.

Vanochtend kwamen er voorlopig 26 nieuwe 'stemmers' bij. Vier kardinalen waren de leeftijdsgrens van 80 reeds gepasseerd. Er zijn van de 194 kardinalen ter wereld er nu in totaal 135 stemgerechtigd. Nederland kent één mogelijke opvolger Simonis (71), Willebrands (94) is te oud.

Veel Rooms-Katholieken menen dat de paus met de nieuwe benoemingen veel aanhangers van zijn conservatieve ideeën heeft benoemd. De nieuwe kardinalen zouden daarmee pauselijke klonen zijn. De Belgische kardinaal Danneels, die veel genoemd wordt als kandidaat om de paus op te volgen, betwijfelt dat echter. In het college van kardinalen is volgens hem een goede balans tussen alle richtingen in de kerk.