Straalkachel oorzaak treinongeval Kaprun

robbie_I wist ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht door te geven, welke ook door je_moedah gesubmit werd:

De oorzaak van de treinramp in Kaprun, die op 11 november 2000 plaats had, blijkt een kapotte straalkachel te zijn en niet brand, zoals men eerst aannam. Dit bleek uit een onderzoeksrapport dat dinsdag aan de rechtbank van Salzburg gepresenteerd werd.

Op de fatale dag brak in ťťn van de coupťs van de skitrein, die wintersporters naar de populaire berg Kitsteinhorn vervoert, brand uit. Deze werd echter pas opgemerkt in de drie kilometer lange tunnel door de berg. Door het hevige vuur en de verstikkende gassen die daarbij vrijkwamen, vonden 155 mensen, waaronder veel kinderen en inwoners van Kaprun, de dood. Slechts 12 inzittenden overleefden de brand.

De oorzaak van de brand was volgens het rapport een technisch mankement in de ventilatorkachel, welke was te wijten aan een productiefout. In het vorige rapport nam men nog aan dat de kachel oververhit was geraakt door isolatiemateriaal dat tegen de wand achter de kachel was geplakt. Nu de oorzaak een productiefout blijkt te zijn, staan de nabestaanden en slachtoffers sterker in het eisen van een schadeclaim.