Vredesmacht Liberia onder VN-vlag

De Verenigde Naties hebben het commando overgenomen van de Afrikaanse troepen in Liberia. De troepenmacht ziet toe op de handhaving van de orde in het door de burgeroorlog geteisterde land. In maart 2004 moet de troepenmacht uit 15.000 soldaten bestaan.

De Afrikaanse troepen kwamen in augustus naar Liberia om toe te zien op het staakt-het-vuren in de hoofdstad Monrovia. Toen stonden ze onder leiding van Nigeria. De VN neemt deze taak nu over.

In augustus ontzette de legermacht de belegerde hoofdstad. Volgens bevelhebber Tawiah is dat goed verlopen. "We hebben een opdracht gekregen en die hebben we goed uitgevoerd", aldus Tawiah. "Maar we zijn blij dat we nu deel uitmaken van de Verenigde Naties."

In de hoofdstad Monrovia zijn gevechten uitgebroken toen rebellenleider Conneh van de LURD probeerde de stad in te trekken. Zijn medestanders namen het op tegen het leger toen ze door een wijk trokken waar veel aanhangers van ex-president Taylor wonen. Conneh zou onderweg zijn naar interim-president Blah.