Siamese tweeling klaar voor operatie

Een Siamese tweeling, bestaande uit twee Filippijnse jongetjes, die met hun hoofden aan elkaar zitten, is in New York aangekomen om de eerste stap in een reeks operaties om ze te scheiden te ondergaan.

Als eerste zullen de artsen zoutwaterzakjes onder de hoofdhuid aanbrengen om de huid op te rekken. De huid zal na de operatie gebruikt worden om de wonden te dichten.

De jongetjes, Carl en Clarence Aguirre, zijn 17 maanden oud en zullen in de Blythedale Children's Hospital in Valhalla, New York, geopereerd worden door artsen uit het Bythedale ziekenhuis en het Montefiore ziekenhuis. Volgens de artsen delen de kinderen alleen aders en slagaders maar hebben ze volledig gescheiden hersenen. Zij schatten in dat de scheiding drie of vier operaties zal vergen.

De komende weken zullen de artsen de bloedvaten in kaart gaan brengen, de eerste operatie zal in oktober volgen. De artsen denken, dat de tweelingbroertjes een goede kans maken om apart te overleven. "Zij hebben verschillende persoonlijkheden," zei Dr. Dr. James Goodrich, pediatrisch neurochirurg in het Montefiore ziekenhuis.

Siamese tweelingen die met hun hoofden aan elkaar vergroeid zijn komen in één op de twee miljoen geboorten voor. In juli probeerden artsen in Singapore een Iraanse tweeling te scheiden, waarbij beide vrouwen overleden.

De voortgang van de scheidingsoperatie van de Filippijnse jongetjes zal op de website www.montekids.org te volgen zijn. Men verwacht de daadwerkelijke scheiding eind oktober te kunnen uitvoeren.