Oproep tot steun aan Volkert v/d Graaf

Op internet zijn oproepen verschenen om de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, te steunen middels brieven en kaarten. De oproep is afkomstig van Nederlandse anarchisten en vrienden van Van der Graaf. Onder hen zitten ook links-extremisten uit Wageningen, waar Van der Graaf tot zijn arrestatie op 13 mei vorig jaar werkzaam was bij de Vereniging Milieu Offensief (VMO). Om hoeveel personen het precies gaat, is niet duidelijk.

De oproep is opmerkelijk, omdat tot nu toe extreem links Nederland zich in stilzwijgen hulde over eventuele solidariteit met de moordenaar van Fortuyn. De steungroep voor de moordenaar van Fortuyn komt voort uit de organisatie Anarchist Black Cross (ABC), een netwerk van anarchisten die vinden dat linksradicale gevangenen niet vergeten mogen worden. Het ABC komt oorspronkelijk uit Rusland, maar kent ook een Nederlandse afdeling. De oproep verscheen ook op de radicale actiesite Indymedia.nl.

Op de website van ABC stellen de steunbetuigers een beweging op te zetten ''die de huidige samenleving aanvalt''. Gevangenissen zouden volgens ABC overbodig kunnen zijn: ''Het ABC gelooft dat in een samenleving met andere politieke, sociale en economische omstandigheden gevangenissen overbodig worden''. Opvallend is verder dat het voor ABC niet uitmaakt of de gevangene aan wie steun wordt betuigt, geweld heeft gebruikt: ''Niet-gewelddadigheid is geen leidraad, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een organisatie als Amnesty International''.

Voor de aanhangers die een kaartje willen sturen naar Van der Graaf zette ABC zijn huidige adres on-line, tussen de adressen van ''anarchistische, links-radicale en andere gevangenen die niet vergeten mogen worden''.