Cameraman gedood in Irak

Mazen Dana, een cameraman in dienst van persbureau Reuters is zondag doodgeschoten door Amerikaanse troepen bij een gevangenis in een buitenwijk van Baghdad.

Volgens ooggetuigen werd Dana doodgeschoten door soldaten in een Amerikaanse tank terwijl hij aan het filmen was. Zijn laatste beelden laten zien hoe er een tank op hem afrijdt. Er klinken schoten waarna de camera op de grond valt.

Kapitein Frank Thorp; een woordvoerder van het Amerikaanse leger bevestigde dat er op een cameraman is geschoten. Hij verklaarde dat de camera werd aangezien voor een granaatwerper.

Volgens de geluidsman die samenwerkte met Dana was het leger op de hoogte van hun activiteiten, en hadden ze toestemming om opnamen te maken op die locatie.

Ze waren daar naar aanleiding van een mortieraanval een dag eerder, waarbij zes Irakezen gedood werden en zeker 59 gewond raakten.

Mazen Dana is de tweede Reuters-cameraman die gedood is in Irak sinds het begin van de oorlog op 20 maart dit jaar. In totaal zijn hierbij al 17 journalisten omgekomen. Twee anderen worden al sinds het begin van de oorlog vermist.

Mazen Dana is 43 jaar geworden en laat een vrouw en vier kinderen achter. Hij was tevens ťťn van de meest ervaren journalisten van Reuters en winnaar van de "International Press Freedom Award", een award die wordt uitgereikt door een comitť dat zich inzet voor de bescherming van journalisten in risicogebieden.


Dana aan het werk in Irak, eerder dit jaar.