Spectaculaire sterrenregen boven Nederland

PIM4EVER, Stefan / eazy-s / Schum1, Heinekenfreak, tolgashakur en Melch hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgende week zullen elke avond tientallen vallende sterren per uur te zien zijn aan de Nederlandse sterrenhemel. Een grote zwerm stof- en gruisdeeltjes zal tussen 11 en 14 augustus langszoeven. Zeker tientallen van die deeltjes zullen ieder uur in de dampkring verbranden en te zien zijn als 'vallende sterren'.

Het KNMI verwacht dat er volgende week een heldere hemel zal zijn. A. Weishaupt, directeur van sterrenwacht het Planetron in Dwingeloo, voorspelt een "schitterend schouwspel". "Het is wel volle maan, dus dat maakt sterren iets minder zichtbaar. Maar vooral op het platteland, gebieden zonder veel grote steden met veel licht, kunnen mensen de hele nacht buiten gaan zitten voor een ongeŽvenaard spektakel."

Zelf de 'vallende sterren' bekijken door een telescoop

In de nacht van dinsdag op woensdag wordt het hoogtepunt van deze sterrenregen verwacht. De hele week worden kijkavonden georganiseerd in alle openbare Nederlandse planetaria. Weishaupt raadt mensen die de brandende deeltjes graag eens door een telescoop zouden zien, aan om een plaatsje te reserveren bij ťťn van de sterrenwachten.

De stof- en gruisdeeltjes die te zien zullen zijn, ontstaan wanneer kometen, grote brokstukken ijs, tijdens hun weg door de ruimte steeds verder uit elkaar vallen. De zwerm die volgende week langs de aarde komt, is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Die komeet doorloopt in 130 jaar een baan om de zon, en was voor het laatst te zien in 1992.