Einde van de hitte nog niet in zicht

Grad had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is warm in Nederland. En dat blijft het voorlopig nog wel even. Het KNMI verwacht dat de hoge temperaturen nog tot volgende week vrijdag aan kunnen houden. Ondertussen heeft de landbouw er wel onder te lijden. In grote delen van het land zijn beregeningsverboden voor de land- en tuinbouwsector uitgevaardigd en op de Leidsche Rijn geldt vanaf zaterdag een vaarverbod. Het besluit van de hoogheemraadschappen en waterschappen in de Randstad voor het vaarverbod heeft te maken met de oplopende verzilting van hun beheergebieden. De Leidsche Rijn gaat in zo'n geval dienst doen als leverancier van zoet water voor die gebieden. Daarmee wordt de verzilting tegengegaan en blijft de waterstand op peil.

Chemieconcern Akzo Nobel in Hengelo vermindert de zoutproductie met 10 procent door de hoge watertemperatuur in het Twentekanaal. Normaliter loost het koelwater in het kanaal, maar dat is bij een temperatuur van 30 graden niet meer toegestaan. Aangezien het oppervlaktewater nu 28 graden is, besloot het concern uit voorzorg te stoppen. Het is onduidelijk hoe lang deze productiedaling duurt.

De GGD geeft inmiddels op haar website adviezen over hoe om te gaan met de hitte. De tips variëren van: drink twee liter water per dag en laat een kind nooit in een afgesloten auto achter tot wees matig met alcohol en cafeïnehoudende dranken en vermijd overmatige inspanningen.

Om een hittegolf te hebben, zijn drie dagen achtereen hoge temperaturen nodig. Dinsdag was de eerste dag dat dit gebeurde. In De Bilt werd een gemiddelde temperatuur van 30,1 graden Celsius gemeten.