NVU protest vrijwel probleemloos verlopen

Fotograaf en Butt_plugg hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De demonstratie in Apeldoorn gisteren van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie (NVU) is zo goed als probleemloos verlopen. Zo'n 80 extreemrechtse demonstranten, die met twintig auto's - waarvan opvallend veel met Duits kenteken - naar Apeldoorn waren gekomen, liepen hun mars over het door de politie afgezette bedrijventerrein.

Ruim 400 tegendemonstranten en/of toeschouwers werden door de politie op afstand gehouden. Enkele agenten in burger hadden zich met camera's tussen het publiek gemengd. Boven het afgezette gebied cirkelde geruime tijd een politiehelikopter. De door de NVU-leden gescandeerde leuzen waren door het op afstand gehouden publiek niet te verstaan. ,,Je kunt je afvragen of dit wel echt vrijheid van meningsuiting is'', zo stelde een toeschouwer.

Voorman Constant Kusters van de NVU meldde aan het eind van de demonstratie dat hij binnenkort terug komt naar Apeldoorn om in de binnenstad te demonstreren. Volgens burgemeester G. de Graaf is het echter ,,voorlopig welletjes met de NVU in Apeldoorn''.

Dwars!, de jongerenorganisatie van Groenlinks, had sympathisanten via posters in de binnenstad opgeroepen tegen de demonstratie van extreem-rechts te protesteren.

De politie van Apeldoorn hield uiteindelijk 17 personen aan, onder meer voor openlijke geweldpleging en opruiing. Na verhoor werden die weer op vrije voeten gesteld. Het betrof vooral tegendemonstranten die geen vergunning hadden voor een protest.