Brits spion gevlucht na blootgeven naam

De hoogste Brits geheim agent in de IRA, verdachte in meer dan veertig moorden, is ondergedoken nadat diverse zondagskranten in Ierland en Groot-Brittannië zijn identiteit hebben onthuld. Volgens de kranten hebben Britse inlichtingendiensten de man, met de codenaam "Stakeknife", uit Ierland weten te krijgen enkele uren voordat kranten zijn naam zouden publiceren.

Als geheim agent diende "Stakeknife" als hoofd van het interne veiligheidsorgaan van het Ierse Republikeinse leger. Zijn taak was om verklikkers op te sporen, te ondervragen, te martelen en te doden.

De man wordt verdacht van veertig moorden, die aan beide kanten van de Ierse grens zouden zijn uitgevoerd. Hij pleegde deze misdaden met toestemming van zijn meerderen binnen het Britse leger, om zijn positie in de IRA te handhaven, zo schrijven de kranten.

Een woordvoerder van de Britse regering wilde niet op de berichten ingaan. "We geven geen commentaar op veiligheidszaken," zo zei hij.

Volgens de Sunday Tribune, één van de vier kranten die de naam onthulden, heeft "Stakeknife" de inlichtingendienst van het Britse leger in 1978 zelf benaderd als jonge IRA-vrijwilliger, omdat hij revanche wilde nadat hij door enkele leden in elkaar was geslagen.

"Het moet het grootste moment van geluk zijn geweest voor de schimmige en beruchte 'Force Research Unit (FRU)', de vleugel van de inlichtingendienst van het Britse leger dat agenten in het noorden heeft," zo schrijft de krant.

Naast het doorgeven van informatie, terwijl hij steeds hogerop wist de klimmen binnen de organisatie, was "Stakeknife" ook de man die doelen binnen de organisatie uitzocht.

"Als er iemand binnen de IRA was of er was een geheim agent (werkend voor Groot-Brittannië) niet langer bruikbaar, dan werd Stakeknife gebruikt om van hem af te komen. Hij was er om het smerige werk van de FRU's te doen en de losse eindjes aan elkaar vast te knopen," liet een bron binnen de FRU de krant weten.

Niemand van Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, was meteen voor commentaar bereikbaar. Maar het blootgeven van "Stakeknife's" zal naar alle waarschijnlijkheid in Iers-Republikeinse kringen een grote schok veroorzaken.