Zestien ministers in nieuw kabinet

Verschillende bronnen melden dat het nieuwe kabinet vrijwel zeker uit zestien ministers zal gaan bestaan; acht van het CDA, zes van de VVD en twee van D66. Het aantal staatssecretarissen zal van veertien naar tien worden verlaagd; vijf voor het CDA, vier voor de VVD en één voor D66. Alledrie de partijen zouden het hierover inmiddels eens zijn.

Om aan deze zestien ministers te komen moeten twee nieuwe posten worden gemaakt. Vooralsnog zijn dit Ontwikkelingssamenwerking en Bestuurlijke Vernieuwing en Deregulering. De post Ontwikkelingssamenwerking viel tijdens Balkenende-I onder de verantwoordelijkheid van een staatssecretaris. Zoals het er nu naar uit ziet wordt CDA'er Agnes van Ardenne minister van Ontwikkelingssamenwerking.

De minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Deregulering zal gaan samenwerken met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Naast een aantal bestuurlijke hervormingen (gekozen burgemeester en nieuw kiesstelsel) zal deze zich ook bezig gaan houden met het aanpakken van de bureaucratie. Voormalig D66-leider De Graaf zal naast het vice-premierschap waarschijnlijk ook minister worden van deze post.

Nieuwe maatregelen
Gisteren spraken de onderhandelaars van het CDA, de VVD en D66 elkaar opnieuw. Het Kwartje van Kok zal niet worden teruggeven aan de pomp, maar naar een fonds worden overgemaakt voor de bekostiging van het openbaar vervoer. Dit stond ook al in het regeerakkoord van Balkenende-I.

Deze week werd er al veel vooruitgang geboekt met afpraken voor het onderwijs, zorg, veiligheid en bestuurlijke vernieuwing. Gisteren kwamen de onderwerpen buitenlands beleid, integratie en vreemdelingenbeleid, ruimtelijk beleid, landbouw en verkeer aan de orde. Ook hier is vrijwel volledige overeenstemming over bereikt.

Vandaag zal er worden gesproken over twee belangrijke onderwerpen; het sociaal-economisch beleid en de financiën. Alledrie de partijen willen ongeveer 15 miljard bezuinigen om het overheidstekort weg te kunnen werken. Hiervoor zou er moeten gesneden worden in de budgetten voor de verschillende departementen en 20.000 ambtenarenbanen worden geschrapt, zo schreef De Volkskrant. Laatstgenoemde ontkende CDA-leider Balkenende. Volgens de demissionair minister-president zouden er wel een aantal banen verdwijnen, maar zeker niet zoveel. In totaal werken bij het rijk 112.000 ambtenaren.

Regeerakkoord volgende week
In de loop van volgende week zal de tekst van het regeerakkoord waarschijnlijk klaar zijn. Deze zal dan aan de fracties van de drie partijen worden voorgelegd. Wanneer deze instemmen met de stukken kunnen de informateurs naar de koningin, die op haar beurt de formateurs zal aanstellen voor het benoemen van de ministers en staatssecretarissen. De onderhandelaars verwachten dat het kabinet voor het eind van deze maand kan worden beëdigd.