Brinkhorst: D66 moet referendum laten vallen

Oud-D66 minister Brinkhorst heeft vanmiddag in het politieke tv-programma Buitenhof gezegd dat D66 in de kabinetsformatie géén breekpunt moet maken van de invoering van het correctief referendum. Volgens hem zijn er belangrijker dingen dan het referendum.

Brinkhorst vindt dat D66 moet kiezen voor regeringsdeelname, als de partij in de besprekingen voldoende kan binnenhalen. CDA en VVD, waarmee D66 onderhandelt over kabinetsvorming, zijn tegen het referendum. Daarom denkt Brinkhorst aan een wijziging van het kiesstelsel en meer geld voor onderwijs.

Gisteren zei oud D66 partijleider Jan Terlouw in NOVA al dergelijke woorden. Oók hij vindt investeringen in onderwijs en kenniseconomie belangrijker dan het referendum. ''Bovendien is D66 nu zo klein dat je niet kunt verwachten dat we politieke vernieuwingen kunnen afdwingen''.

Zaterdag bleek op een D66 bijeenkomst in Groningen dat de achterban van de partij zeer verdeeld is over regeringsdeelname. Het bijpraten, zoals de partij het noemde, leidde tot rood aangelopen hoofden. Veel democraten zijn bang dat ze bij de formatieonderhandelingen te veel van hun kenmerkende politieke punten zouden kunnen weggeven en er dus slecht afkomen. Een aanwezige verzuchtte dat gekozen moet worden tussen pest of cholera.