Levenslang geëist tegen Van der Graaf

Officier van justitie Plooy heeft zojuist tegen Volkert van der Graaf levenslange celstraf geëist.

Volgens Plooy heeft Volkert geen echte spijt betuigd. Het Pieter Baan Centrum acht Van der Graaf volledig toerekeningsvatbaar. Plooy hield een uren lang requisitoir (41 kantjes papier) waarin hij zijn eis onderbouwde. Emotioneel was het moment waarop Plooy vertelde dat Van der Graaf toen hij buiten de Radio 3 studio stond te wachten, via een speaker naar de uitzending van Ruud de Wild met Pim Fortuyn kon luisteren. Zo kan hij gehoord hebben hoe Fortuyn zei dat hij dacht 86 jaar te worden. Dat Van der Graaf hierna uiterst koelbloedig Fortuyn om kon brengen kan een gewone burger zich niet voorstellen, meende Plooy.

Plooy schetste dat Van der Graaf in zijn moordplannen en de uiteindelijke uitvoering daarvan op 6 mei vorig jaar een combinatie van motieven had. Enerzijds verfoeide hij Fortuyn om diens visie op de ,,kwetsbare milieu- en dierenbelangen''. Anderzijds gruwde Van der Graaf van onder meer Fortuyns ijdelheid en machtswellust. Daarbij koesterde hij een heimelijke bewondering voor de verbale kracht van de uitgesproken politicus. Dat was iets wat Van der Graaf zelf niet had.

Politieke moord

Plooy omschreef de moord op Fortuyn als een politieke moord. Dader heeft volgens Plooy willens en wetens het democratische proces willen platleggen waar Fortuyn zich in mengde. De hoge eis tegen Van der Graaf moet anderen er van weerhouden het ooit in hun hoofd te halen, om het democratische proces met moord te willen verstoren, aldus Plooy.

Na deze eis van Plooy is het woord aan de verdediging. De uitspraak volgt over twee weken.

Levenslang is in Nederland ook echt levenslang. Na 20 jaar kán gratie worden verleend, maar een gewoonte is dat niet. De langste straf na levenslang is 20 jaar. Dan staat een veroordeelde na ruim 13 jaar weer op straat. (1/3 van de straf is VI (Voorwaardelijke Invrijheidstelling))