CDA wil harde eisen voor immigranten

Het CDA wil strenge regels voor integratie. Immigranten moeten zich conformeren aan de Nederlandse Grondwet en actief meewerken aan hun inburgering. Doen zij dat niet, dan is Nederland voor hen niet het juiste land om zich te vestigen.

Dat is kortweg de inhoud van het rapport Investeren in integratie, dat door het Wetenschappelijk Instituut van het CDA is opgesteld en waarvan premier Balkenende zaterdag in Rotterdam het eerste exemplaar ontving.

Volgens het CDA moeten immigranten de kernwaarden van de Nederlandse samenleving respecteren, zoals de gelijkheid van man en vrouw, de scheiding van kerk en staat en de gelijkwaardigheid van alle mensen, ongeacht hun ras, godsdienst of seksuele geaardheid.

De samenstellers van het rapport keren zich tegen iedere beperking van de godsdienstvrijheid, ook op de scholen. Religie kan juist heel goed dienen als emancipatiemiddel. Het geloof kan mensen er toe aanzetten actief aan de samenleving deel te nemen.

Maar godsdienstige bewegingen, zoals richtingen van de politieke islam die uit zijn op ondermijning van de democratie en de rechtsstaat, moeten worden verboden.