Kamer stemt in met sturen Patriots

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer is vanmiddag akkoord gegaan met het Kabinetsbesluit, om Patriot-antiraketsystemen inclusief bemanning naar Turkije te sturen. De PvdA, SP en GroenLinks stemden tegen.

De beoogde twee nieuwe regeringspartijen CDA en PvdA stonden recht tegenover elkaar. Het CDA steunt het besluit, omdat het om "een puur preventief-defensief verzoek" van Turkije gaat. De PvdA vindt dat het kabinet pas tot levering had mogen besluiten als de NAVO het daarover eens was geworden.

Demissionair Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken zei dat het heel normaal is dat Nederland een NAVO-bondgenoot helpt, als die zich bedreigd voelt. Hij deed vergeefs nog een dringend beroep op de PvdA om met het sturen van de patriots akkoord te gaan.

Het debat werd bij tijden op het scherpst van de snede gehouden, omdat Wouter Bos eerder had aangegeven dat hij het eens zou zijn met het sturen van de Patriots. De VVD gaf nog een sneer naar CDA en PvdA, met de opmerking dat als deze partijen het al niet eens kunnen worden over het buitenlandsbeleid, hoe ze dat dan ooit op binnenlandsbeleid denken te bereiken.