Weer zware kritiek op Gretta Duisenberg

Het Simon Wiesenthal Centrum heeft er gisteren bij onder meer bij premier Balkenende op aangedrongen het diplomatieke paspoort van Gretta Duisenberg in te trekken. Het centrum vindt dat de vrouw van ECB-bank directeur Wim Duisenberg geen recht meer op het document heeft, na haar ,,recentelijke anti-semitische en hatelijke opmerkingen''.

Duisenberg zei tijdens haar bezoek aan het Midden-Oosten de IsraŽlische bezetting van de Palestijnse gebieden erger te vinden dan de nazi-bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Later verontschuldigde ze zich voor deze uitspraken, maar nam ze niet terug.

Ook andere groepen, zoals de Amerikaanse Anti-Defamation League uitte zondag zeer zware kritiek op het optreden van Duisenberg. Ze vragen zich af of Duisenberg de uitspraken deed ,,uit pure onwetendheid of uit schaamteloos anti-semitisme''.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer heeft inmiddels laten weten het diplomatieke paspoort van Gretta Duisenberg niet te zullen intrekken. De CDA-bewindsman denkt dat het voorlopig voldoende is haar te wijzen op het feit dat het diplomatieke paspoort alleen bedoeld is voor reizen als echtgenote van Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank. In andere gevallen wordt mevrouw Duisenberg geacht haar 'gewone' paspoort te gebruiken.