SP bereid tot compromissen buitenlandsbeleid

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens het AD is de Socialistische Partij (SP) bereid vergaande compromissen te sluiten op het gebied van buitenlands beleid om zo deelname aan een kabinet mogelijk te maken. Het buitenlands beleid van de SP is omstreden, en wordt door alle grote partijen als struikelblok bij eventuele onderhandelingen gezien.

De SP lonkt hierdoor vooral naar de Pvda en het CDA die voor een stabiele meerderheid een derde partij lijken nodig te hebben. PvdA-leider Bos flirt al openlijk met de socialisten en ook CDA-leider Balkenende vindt SP-aanvoerder Marijnissen een interessante gesprekspartner: aanstaande zondag debatteren de twee in het tv-programma Netwerk.

De omstreden punten waarbij de SP water bij de wijn zal moeten doen betreffen punten als Nederland moet uit de NAVO en de problemen die de SP heeft met de Wereldhandelsorganisatie, de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Ook de bevriezing van overdracht van bevoegdheden aan Europese Unie, die de SP voorstaat, zit andere partijen dwars.