Korangeleerde: verzet tegen sharia hard nodig

De Egyptische korangeleerde Nasr Abu Zayd zegt dat de liberale islam node behoefte heeft aan geleerde ''martelaren''; islamitische geleerden die de moed hebben om zich te verzetten tegen vonnissen en fatwa's die afwijkende opvattingen veroordelen. Zayd sprak in Den Haag tijdens een bijeenkomst van het Platform internationale vrijheid van godsdienst en overtuiging.

Volgens Zayd is de ter dood veroordeelde Iraanse hervormer Hashem Aghajari zo'n martelaar. Aghajari heeft het doodvonnis te danken aan kritiek op de Iraanse geestelijkheid. Hij weigert in beroep te gaan tegen het vonnis om duidelijk te maken dat hij het hele rechtssysteem niet erkent. Een ander voorbeeld is de Indonesische moslimgeleerde Ulill, die getroffen is door fatwa's van enkele grote islamitische organisaties omdat hij in een artikel heeft gesteld dat de islamitische wet (sharia) geen goddelijke status heeft.

Moslimgeleerden moeten de moed hebben om zich tegen zulke fatwa's te verzetten'', zei Abu Zayd. Een fatwa is volgens hem niets meer dan een niet-bindend advies van een islamitische geleerde. Bovendien is de sharia volgens hem mensenwerk: ,,De sharia is geen heilige wet maar het product van verschillende geleerden met een verschillende historische achtergrond. We hoeven in deze tijd de normen van de sjaria niet te handhaven.''

Abu Zayd vluchtte zelf in 1995 uit Egypte naar Nederland nadat een Egyptische rechtbank zijn vrouw had bevolen van hem te scheiden, omdat Zayd een afvallige van de islam zou zijn.