FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 december 2002

"Gebroeders Wright maakten eerste vlucht niet"

Het was dinsdag precies 99 jaar geleden dat de gebroeders Wright de eerste bemande vlucht uitvoerden. Inwoners van Pittsburg echter zeggen dat in 1902, een jaar voor de gebroeders Wright een bemande vlucht maakten, de lokale predikant EzechiŽl een twaalf seconden durende bemande vlucht gemaakt heeft over de duinen van Kitty Hawk, Noord Carolina.

D.H. Abernathy, de burgemeester van Pittsburg, die negen jaar na de vlucht van de gebroeders Wright geboren was, zegt dat hij zijn hele leven de verhalen over EzechiŽls benzine-aangedreven vliegmachine gehoord heeft. "We hebben mensen die een getuigenis afgelegd hebben dat ze EzechiŽls vliegtuig hebben zien vliegen," zegt Abernathy.

Het verhaal heeft een wijder publiek bereikt door een boek over de gebeurtenis, geschreven door John Holman en Lacy Davis, twee oorspronkelijke inwoners van Pittsburg, genaamd: "On the Wings of Ezekiel."

EzechiŽl was de slimme zoon van de baptisten predikant en zaagmolen bediener Burrel Cannon, die aan het eind van de negentiende eeuw begonnen met het bouwen van een vliegmachine.

Omdat de geestelijke het project zag als een missie van God, gebruikte hij de bijbel als inspiratie voor de vliegmachine. Hij gebruikte het boek EzechiŽl waarin de profeet beschrijft hoe een object uit de lucht neerdaalt en opstijgt met wat geleek op vier wezens met wielen aan hun zijde.

"En wanneer de wezens zich voortbewogen, bewogen de wielen zich met hen", rapporteert de bijbel in EzechiŽl 1:19. "En wanneer de wezens opstegen van de aarde, gingen de wielen mee omhoog".

De originele machine van naar de profeet vernoemde EzechiŽl werd vernietigd toen het een proefvlucht maakte in St.Louis, Missouri. Een storm liet de machine neerstorten, aldus de website van het museum. Een replica gebouwd in 1986 door Bob Lowery is te zien in de Northeast Texas Rural Heritage Museum in Pittsburg.

Historici tellen de claim dat EzechiŽls vliegtuig de eerste bemande vlucht zou zijn niet mee om drie redenen: "Het moet een gecontroleerde vlucht zijn, herhaaldelijk zijn uitgevoerd en gedocumenteerd zijn.", zegt Holman. "En dat geeft de credits aan de Wrights, en zij verdienen het."

Lijsttrekker LN loopt kwaad weg bij Yorin FM

De lijsttrekker van Leefbaar Nederland, Haitske van de Linde, is dinsdag nog voor een uitzending van Robert Jensen op Yorin FM kwaad weggelopen uit de studios. Van de Linde zou tijdens de uitzending in debat gaan met Femke Halsema en Thom de Graaf, maar bleek tegenover Emile Ratelband en Winny de Jong komen te staan. Dat schoot haar in het verkeerde keelgat.

Volgens van de Linde was haar vooraf gezegd dat Winny de Jong niet zou komen omdat zij de verkiezingsdrempel in een aantal disctricten niet had gehaald. Eenmaal in de studio kreeg ze te horen dat Thom de Graaf niet kon, maar dat het wachten op Femke Halsema was. Toen de persvoorlichter van haar partij echter met GroenLinks belde bleek Halsema van niets te weten.

"Het debat moest dan, als noodoplossing, maar met De Jong en Ratelband worden gevoerd, werd ons verteld," aldus van de Linde. Maar toen viel haar oog op het uitzendschema waarop stond dat de gasten Emile Ratelband, Winny de Jong en Haitske van de Linde zouden zijn. "Toen dacht, dit is helemaal geen spoedoplossing. Dit is van tevoren gepland en ik word er ingeluisd."

Yorin FM zegt in een reactie dat het om een misverstand gaat. Volgens een woordvoerder zou Van de Linde helemaal niet met Halsema in debat gaan, die zou een andere keer langskomen. Wel belde Thom de Graaf af. "We hebben haar er echt niet ingeluisd. Op die manier hoeven wij niet te scoren met Jensen als presentator", aldus Yorin FM.

Met dank aan nyrem en Urbankid voor de tip!

Reisbureaus ontvangen dreigbrieven van ETA

Pizza_Shooter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft deze week diverse Nederlandse reisbureaus brieven gestuurd, waarin wordt geadviseerd hun klanten te waarschuwen voor aanslagen in Spanje.

Volgens de beweging zal namelijk ook de toeristische sector doelwit kunnen worden van gewapende acties, zolang het politieke conflict in Baskenland nog niet is opgelost.

De Vereniging van Reisorganisatoren heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de regiopolitie Utrecht ingelicht over de brieven. Die hebben de binnenlandse veiligheidsdienst, de AIVD, op de hoogte gesteld. De zaak wordt momenteel onderzocht.

Elk jaar bezoeken 42 miljoen toeristen het zonnige Spanje. De reisbureaus kijken nog hoe zij hun klanten zullen waarschuwen.

Tiener start tocht over de Atlantische Oceaan

Een 15-jarige jongen (Seb) is begonnen aan z'n droom om als jongste persoon de Atlantische Oceaan over te zeilen. Eigenlijk zou hij verleden weekend al beginnen, maar helaas was het toen te slecht weer. Nu, na het ontvangen van de weerberichten, is Seb met z'n vader begonnen aan de 3 weken durende reis. De bedoeling is om maar liefst 4320 km te zeilen.

Seb is al 3 jaar voor de overtocht aan het trainen. Enige tijd geleden zei hij: "We zijn blij dat we kunnen vertrekken!"

Waarschijnlijk komen ze begin januari aan de overkant in Antigua aan.

Met dank aan Pizza_Shooter, die ons dit artikel geheel vertaald submitte!

Negen extremisten opgepakt in Pakistan

De Pakistaanse politie heeft dichtbij de oostelijke stad Lahore negen militanten gearresteerd, inclusief een dokter. Het is nog niet helemaal zeker of zij banden hebben met Al-Qaeda.

De politie arresteerde de mensen 's nachts dichtbij de grens met India, aldus minister Sheikh Rasheed Ahmad. Ahmad: "Het is niet zeker of zij banden hebben met het netwerk van Osama Bin Laden. Het zou kunnen dat ze dat hebben maar wij kunnen het nog niet bevestigen."

De politie ging tot actie over naar aanleiding van een tip van de ISI (Inter Services Intelligence). Pakistan heeft al meer dan 400 Islamitische extremisten opgepakt sinds de aanvallen op Afghanistan.

Met dank aan Pizza_Shooter, die ons dit artikel geheel vertaald submitte!

Lucius heeft kind bij sexy Zweedse

De Telegraaf weet te melden dat PSV-speler Theo Lucius aan zijn erotisch avontuurtje met de Zweedse seksbom Joanna Sorsa inderdaad een kind heeft overgehouden. Na dna-onderzoek is vastgesteld dat Lucius voor 99.999% zeker de vader van Sorsa's dochtertje Michelle is. De Amsterdamse advocaat mr. Geert-Jan Knoops, die Lucius bijstaat, weigert vooralsnog ieder commentaar.

Lucius zal nu op korte termijn voor een rechtbank in Zweden worden gevraagd om opening van zaken te geven over zijn inkomsten bij PSV, in verband met een mogelijke bijdrage in het levensonderhoud van het nu ťťn-jarige meisje.

Volgens de Nederlandse advocaat van Sorsa hebben de voetballer en haar cliŽnte elkaar in het jaar 2000 op Gran Canaria tijdens een trainingskamp ontmoet. Later zou de Zweedse hem nog achterna zijn gereisd naar Eindhoven.

Toen de affaire zich afspeelde was de PSV'er volgens ingewijden bij de Eindhovense topclub kortstondig vrijgezel. De rondborstige blondine staat in voetbalkringen bekend als een op vermogende spelers jagende groupie.

Lucius, vader van Zweeds dochtertje.

President Turkije blokkeert wijziging grondwet

De verandering van de Turkse grondwet waardoor de leider van de islamitische AK-partij Recep Erdogan toch premier van Turkije zou kunnen worden, gaat niet door. De president van Turkije, Sezer, heeft er namelijk zijn veto over uitgesproken.

In een toelichting op zijn besluit liet de president weten dat hij het onjuist vindt dat de grondwet wordt veranderd ten gunste van slechts ťťn persoon.

Na de verkiezingen, die de AK-partij van Erdogan riant won, kon Erdogan zelf geen premier worden. Dit komt door een eerdere veroordeling wegens het aanzetten tot religieuze haat, waardoor hij in het geheel geen politieke functies mag vervullen. Met een grondwetswijziging had dat ongedaan moeten worden gemaakt.

Aangifte tegen tweede man AEL

Vlaams Blokker Gerolf Annemans heeft een klacht ingediend tegen Ahmed Azzuz, de tweede man binnen de Arabisch Europese Liga (AEL).

Annemans beschuldigd Azzuz van het uiten van een doodsbedreiging gisteren tijdens een debat in Gent. De AEL'er suggereerde dat er maatregelen zullen worden getroffen om te verhinderen dat mensen zoals Annemans "hier in de toekomst nog zouden zitten". Toen Annemans informeerde hoe hij dit zou doen, zei Azzuz dat anderen daar wel voor zouden zorgen.

Annemans is fractievoorzitter van het Vlaams Blok in de Kamer in BelgiŽ, en omschrijft zichzelf op zijn website als een uitgesproken Vlaams-nationalist.

K-otic stopt ermee

Cybart, --SMulTiE--, GoT'er en Robin Vreuls hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De formatie K-otic, ontstaan uit het tv-programma Starmaker, gaat per 27 januari uit elkaar. Het zestal dat uiteindelijk nooit het succes van voormalig K-otic lid Sita heeft kunnen overtreffen, scoorde zonder haar toch redelijk grote hits. Het succes van de eerste single 'Damn, I think I love you', werd echter niet meer gehaald.

Op hun website staat:

Na twee succesvolle jaren hebben de leden van K-otic besloten om vanaf 27 januari aanstaande hun eigen weg te gaan. In overleg met elkaar en het management heeft K-otic besloten een punt te zetten achter het bestaan van de band.

De hele groep heeft veel plezier gehad in de afgelopen twee jaar, zijn goede vrienden geworden, zijn op muzikaal, zangtechnisch en persoonlijk vlak enorm gegroeid, deden uitverkochte tournee's en hebben vele top 10 hits gescoord. Nu vindt K-otic dat het tijd is om wat anders te gaan doen.

Ferry de Haan naar Excelsior

Ferry de Haan, de verdediger van Feyenoord, vertrekt naar Excelsior. Hij kwam bij Feyenoord nauwelijks aan spelen toe

Ferry de Haan vertrekt naar Excelsior. Al eerder had de Haan bekent gemaakt dat hij na de winterstop zou vertrekken bij Feyenoord omdat hij weinig aan bod kwam. Door een blessure bij Civard Sprockel, een verdediger van Excelsior, werd de transfer bespoedigd.

Zondag mag de Haan meteen zijn debuut maken tegen een topclub, Ajax.

Bergkamp krijgt 'alleen' een boete

Dennis Bergkamp moet een boete van 5.000 Pond betalen. Aanvankelijk was er een veel hogere straf geeist.

Dennis Bergkamp, de Nederlandse voetballer die bij Arsenal speelt, is veroordeelt tot een boete van 5.000 Pond. Dit naar aanleiding van het duel tegen Blackburn Rovers. In dit duel stond Bergkamp met zijn voet op het hoofd van de verdediger Nils-Eric Johansson.

Aanvankelijk was er een schorsing van 3 wedstrijden geeist, maar de straf valt voor de Nederlander dus mee.

ToBe in Suomi - Finland part 5

Kerstmis begint in Finland in verhouding tot Nederland erg vroeg. In mijn vorige column vertelde ik al dat ik eind november al mijn eerste kerstdiner had. Begin december heeft de kerstgekte iedereen in de ban gekregen. Overal waar je kijkt zie je kerstbomen, kerstversiering en kaarsen. Dit geeft vooral buiten een leuk effect. Voor iedere winkel staan een groot aantal kaarsen die een pad vormen en je naar de deur van de winkel leiden. De winkels zijn zelf ook helemaal versierd. Nog veel meer dan dat ik van Nederland gewend ben.

SP motie kinderreclame weren aangenomen

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een plan van de Socialistische Partij om om een experiment te houden met een reclamevrij jeugdblok bij de publieke omroep zal doorgang gaan vinden. De Publieke Omroep zendt jeugdprogramma's uit via Nederland 3 onder de noemer van Z@ppelin. De SP wil dat kinderen minder met tv-reclame in aanraking komen en wees gisteren tijdens het indienen van een motie op maatregelen die in andere Europese landen zijn genomen om dat te regelen. GroenLinks en de SGP waren mede indieners van de motie.

Tijdens de behandeling gisteren ontraadde LPF-staatssecretaris Van Leeuwen (Media) de motie. De Publieke Omroep ziet het plan namelijk totaal niet zitten. Maar ondanks de bezwaren zagen LPF en CDA wel wat in het plan, en door hun steun werd de motie aangenomen.

De Publieke Omroep hoopt dat Van Leeuwen de motie naast zich neer zal leggen. Onderzoek wijst volgens de Omroepen namelijk uit dat minder dan 8% van de reclameboodschappen die kinderen waarnemen via Z@ppelin komt. De maatregel kost de Publieke Omroep 15 miljoen euro.

Irak: VS en Britten liegen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sabri, de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, heeft ambtgenoot Straw van Groot-BrittanniŽ donderdag uitgemaakt voor leugenaar. "In plaats van het vertellen van de waarheid of te zwijgen, hebben de VS en Groot-BrittanniŽ gekozen voor de strategie van 'liegen, liegen en dan zullen zij ons wel geloven'", aldus Sabri in een reactie op eerdere uitspraken van Straw.

In een interview vandaag op de BBC-radio zei Straw dat Irak tot nu toe aan de VN-verplichtingen heeft voldaan, maar dat de Iraakse wapenlijst nog niet compleet lijkt te zijn. Volgens Straw komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, wanneer ze donderdag beraadslagen over Irak, tot de conclusie dat lijst met wapenprogramma's grote gaten vertoond.

Verder liet Straw weten voorkeur te geven aan een tweede VN-resolutie als het tot een militaire actie mocht komen. Volgens minister van Defensie Geoff Hoon kunnen de Britse troepen aanvallen zonder dat daarvoor een nieuwe resolutie of speciale toestemming van de Veiligheidsraad nodig is.

Gestolen auto in betere staat teruggevonden

MadMax_007 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man in Groot-BrittanniŽ heeft aan de diefstal van zijn auto een beter voertuig overgehouden dan hij had voor de Nissan Sunny verdween.

De dieven hadden namelijk honderden Britse ponden uitgegeven om de auto te repareren. Daar mankeerde vanalles aan. Zo werkten diverse meters niet meer, had de autoradio de geest gegeven en raakte de motor al bij zestig kilometer per uur oververhit.

De wagen werd vier weken na de vermissing door de politie gesignaleerd. De bestuurder werd aangehouden. 'Ik geloofde mijn ogen niet. Ik verwachtte een wrak terug te krijgen, maar in plaats daarvan rijdt de auto nu beter dan ooit te voren.', aldus de rechtmatige eigenaar.

Korangeleerde: verzet tegen sharia hard nodig

De Egyptische korangeleerde Nasr Abu Zayd zegt dat de liberale islam node behoefte heeft aan geleerde ''martelaren''; islamitische geleerden die de moed hebben om zich te verzetten tegen vonnissen en fatwa's die afwijkende opvattingen veroordelen. Zayd sprak in Den Haag tijdens een bijeenkomst van het Platform internationale vrijheid van godsdienst en overtuiging.

Volgens Zayd is de ter dood veroordeelde Iraanse hervormer Hashem Aghajari zo'n martelaar. Aghajari heeft het doodvonnis te danken aan kritiek op de Iraanse geestelijkheid. Hij weigert in beroep te gaan tegen het vonnis om duidelijk te maken dat hij het hele rechtssysteem niet erkent. Een ander voorbeeld is de Indonesische moslimgeleerde Ulill, die getroffen is door fatwa's van enkele grote islamitische organisaties omdat hij in een artikel heeft gesteld dat de islamitische wet (sharia) geen goddelijke status heeft.

Moslimgeleerden moeten de moed hebben om zich tegen zulke fatwa's te verzetten'', zei Abu Zayd. Een fatwa is volgens hem niets meer dan een niet-bindend advies van een islamitische geleerde. Bovendien is de sharia volgens hem mensenwerk: ,,De sharia is geen heilige wet maar het product van verschillende geleerden met een verschillende historische achtergrond. We hoeven in deze tijd de normen van de sjaria niet te handhaven.''

Abu Zayd vluchtte zelf in 1995 uit Egypte naar Nederland nadat een Egyptische rechtbank zijn vrouw had bevolen van hem te scheiden, omdat Zayd een afvallige van de islam zou zijn.

Brand in disco Emmen aangestoken

A. Walgreen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Begin oktober meldden we dat discotheek Big Fun in Emmen was afgebrand. Nu is bekend geworden dat eigenaar Mehmet Y. (31) uit Nieuw-Dordrecht tezamen met zijn 29-jarige bedrijfsleider Jan S. uit Emmen worden verdacht van het in brand steken van de dansgelegenheid.

Door de brand werd indertijd niet alleen de disco verwoest, ook andere panden werden beschadigd. Men dacht in eerste instantie dat de brand was ontstaan door gasontploffingen.

De politie denkt voldoende aanwijzingen te hebben dat de brand door het nu aangehouden duo is gesticht, danwel uitgelokt. Het Big-Fun duo ontkent echter ten stelligste en is inmiddels weer op vrije voeten gesteld.

Justitie kan discriminerende site niet aanpakken

Robin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ICT nieuwssite Webwereld meldt dat minister Donner zegt dat justitie geen enkele mogelijkheid heeft om de Nederlandstalige discussie-site Polinco.net van het net te halen, of anderszins juridisch aan te pakken.

Donner reageerde op vragen van het inmiddels opgestapte PvdA Tweede-Kamerlid Peter Rehwinkel, die zich afvroeg waarom justitie niet optrad tegen de website. Maar volgens de minister van justitie zijn er geen mogelijkheden om Polinco aan te pakken, daar de webservers en de eigenaar zich in de Verenigde Staten bevinden.

De minister van Justitie noemt Polinco 'een webforum waar Nederlanders strafbare discriminatoire uitingen doen'. Hij wijst er echter op dat uitspraken die in Nederland als discriminerend worden beschouwd, in de VS in veel gevallen onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

In principe zou het wel mogelijk zijn om individuele posters op Polinco aan te pakken, die vanuit Nederland op de site actief zijn. Een probleem voor Justitie is daarbij wel dat de meeste mensen die deelnemen aan discussies op Polinco dat onder schuilnaam doen. Bovendien valt niet te verwachten dat Polinco (afkorting voor Politiek Incorrect) zelf IP nummers van users zal vrijgeven.

Balkenende wil onderzoek naar Bomhoff

Premier Balkenende's ministerie van Algemene Zaken heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd te onderzoeken of oud LPF-minister Eduard Bomhoff, met zijn boek dat vandaag verschenen is, het ambtsgeheim heeft geschonden. In zijn boek 'Blinde ambitie, mijn 87 dagen met Zalm, Heinsbroek & Balkenende', citeert Bomhoff uit diverse vertrouwelijke kabinetsvergaderingen.

Het ministerie van Algemene Zaken heeft ook de landsadvocaat gevraagd om naar de zaak te kijken. Hij zoekt uit of een bodemprocedure in verband met mogelijk onrechtmatig handelen van Bomhoff kans maakt.

Bomhoff, die 87 dagen vice-premier was, erkende vandaag dat hij uit de ministerraad heeft geklapt. Hij zegt dat gedaan te hebben om het publiek te kunnen informeren, maar hij ontkent dat hij het ambtsgeheim heeft geschonden. Bovendien deden volgens Bomhoff andere bewindslieden dat ook: ''Ik vind dat ik best iets over het kabinetsberaad mag zeggen. Iedereen lekte. Ik mag nu best vertellen hoe de sfeer was in het kabinet, hoe we met elkaar omgingen."

Bomhoff omschrijft Blinde Ambitie als 'het boek van de maand''. ''Dit zal de kerst van Zalm en Balkende niet opvrolijken'', grijnsde de oud-bewindsman voor de camera van Nova. Volgens Bomhoff was de premier de laatste avond voor de val van het kabinet, op de dag van de uitvaart van prins Claus, echt in paniek.

Bomhoff's ''boek van de maand''.Zie ook de uitgebreide berichtgeving op Planet nieuws hierover.

Programma LijstRatelband.nl bekend

De partij van Emile Ratelband, LijstRatelband.nl, heeft in een persconferentie gisteren haar programma bekend gemaakt. Sinds vandaag is het programma te lezen op de website van de partij.

Het unieke aan het programma van LijstRatelband.nl is dat het slechts 'een eerste aanzet' is, 'om te komen tot steeds nieuwe en steeds meer uitgewerkte standpunten'. Een veranderlijk programma dus. Ratelband bestrijdt met zijn partij de ambtenarij en ongebreidelde regelzucht:

"Je hoort wel eens dat men in dit land een vergunning nodig heeft om een vergunning aan te vragen hetgeen uiteraard lichtelijk overdreven is, maar toch. Ook de ongebreidelde regelzucht met de daarbij behorende ambtenarij en controle dient bestreden te worden.

Wij hebben een ideaalbeeld hoe ons land er over 30 jaar uit zou moeten zien. Dat ideaalbeeld is een denkrichting en kan worden bijgesteld door iedereen die aan onze beweging wil meedoen. De burgers van dit land moeten volop betrokken zijn bij de politieke besluitvorming op alle niveaus om verder vorm te geven aan hun eigen leven en ons land. Onze beweging is een platform om dat mogelijk te maken."


Het complete partijprogramma is hier na te lezen.

Verloving van prins Laurent goedgekeurd

De Belgische ministerraad heeft de verloving van prins Laurent met Claire Coombs goedgekeurd, zo maakte premier Guy Verhofstadt van BelgiŽ vandaag bekend. De verloving kwam niet als een verrassing. Het gonsde al maanden van de geruchten over een mogelijke koninklijke verbintenis.

De 28-jarige Claire werd in Engeland geboren. Zij en prins Laurent kennen elkaar nu ruim twee jaar en hebben passie voor dieren, natuur en snelheid. Algelopen maandag ontmoette de premier Claire voor het eerst in aanwezigheid van Koning Albert. "Het was bijzonder aangenaam," zo liet hij weten.

Het huwelijk zal plaatsvinden op 12 april 2003. Vanaf deze dag mag Claire zich 'Prinses van BelgiŽ' noemen.

Turnsters geschorst wegens naaktfoto's

Blackbozo, Steve_, MrRinuxs en Gerbje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie Roemeense turnsters zijn door de hun turnbond geschorst nadat ze naakt hadden geposeerd. Het drietal mag vijf jaar niet meer in actie komen.

Op de foto's stonden de meisjes onder andere in het Roemeense tenue. Dat vond de voorzitter van de bond nog wel de ergste foto. En niet alleen hij stoorde zich aan het vrouwelijke naakt, zelfs vanuit het buitenland kwamen negatieve reacties.

De turnsters hebben overigens weinig last van de schorsing. Zij hadden hun actieve carriŤre al beŽindigd. Voor de foto's, die in een Japans mannenblad werden gepubliceerd, hebben de turnsters ieder 40.000 euro gekregen.

Links naar de foto's van de dames zijn niet toegstaan in reacties hier op de frontpage. Het is echter wel toegestaan ze te plaatsen in het Babes en Hunks forum.

Tiener overlijdt na imitatie stunt Jackass

Een Amerikaanse tiener is omgekomen nadat hij een stunt uit de film "Jackass: The Movie" had proberen na te doen. Hij probeerde zich aan een rijdende vrachtwagen vast te houden, maar werd van het voertuig afgesmeten. Dat meldt de politie.

Volgens de makers van de film is er echter in de film niet een stunt gelijk aan die van de verongelukte tiener. De 15-jarige Stephen Paul Rauen sprong op een voorbijrijdende truck, die door een vriend werd bestuurd. Toen deze remde werd Rauen van de truck gesmeten. Hij belandde onder het voertuig en werd een kleine afstand meegesleurd. Hij overleed ter plekke.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat ze een stunt uit Jackass naspeelden," aldus een woordvoerder van de politie. De vriend is ondervraagd, maar er is nog niet besloten of hij wordt vervolgd.

"Het is verschrikkelijk om te horen dat dit tragische ongeluk heeft plaatsgevonden. Hoe een tragedie ook gebeurt, het is speciaal afschuwelijk als er een jong iemand bij betrokken is," aldus televisiezender MTV in een verklaring. "Maar er is nog nooit een stunt geweest in de film of de televisieshows die gelijk is aan deze."

Vorige maand liep een andere 15-jarige jongen ernstige brandwonden op nadat hij zich in brand had gezet bij een imitatie van een stunt uit Jackass.

Met dank aan Martijnz, [Dennus], ThunderCracker, GTV, Mic Jackass, Gizmo4ever en Pizza_Shooter voor de tip!

Uit de dood teruggekeerde man aangevallen

Sabrinaaah bracht ons geheel vertaald het volgende bericht, waarvoor dank!

Een Indiase man, waarvan verondersteld werd dat hij dood was, is een paar dagen na zijn dood aangevallen door de inwoners van zijn dorp. De inwoners veronderstelden dat hij een geest was.

Ravindran keerde 40 dagen na zijn vermeende verhanging terug naar zijn dorp. De inwoners van het dorp konden hun ogen niet geloven. Volgens de politie is de man die zichzelf heeft verhangen per abuis aangezien voor Ravindran. Dit gebeurde voordat het stoffelijk overschot aan de familie werd overgedragen voor de crematie.

Het blijkt nu een groot misverstand te zijn met zijn vrouw Tamilarasi die Ravidan er van overtuigd had dat het beter zou zijn om een tijdje te verblijven in een naburige stad, waar Ravindran zijn werk had.

Lucius heeft kind bij sexy Zweedse

De Telegraaf weet te melden dat PSV-speler Theo Lucius aan zijn erotisch avontuurtje met de Zweedse seksbom Joanna Sorsa inderdaad een kind heeft overgehouden. Na dna-onderzoek is vastgesteld dat Lucius voor 99.999% zeker de vader van Sorsa's dochtertje Michelle is. De Amsterdamse advocaat mr. Geert-Jan Knoops, die Lucius bijstaat, weigert vooralsnog ieder commentaar.

Lucius zal nu op korte termijn voor een rechtbank in Zweden worden gevraagd om opening van zaken te geven over zijn inkomsten bij PSV, in verband met een mogelijke bijdrage in het levensonderhoud van het nu ťťn-jarige meisje.

Volgens de Nederlandse advocaat van Sorsa hebben de voetballer en haar cliŽnte elkaar in het jaar 2000 op Gran Canaria tijdens een trainingskamp ontmoet. Later zou de Zweedse hem nog achterna zijn gereisd naar Eindhoven.

Toen de affaire zich afspeelde was de PSV'er volgens ingewijden bij de Eindhovense topclub kortstondig vrijgezel. De rondborstige blondine staat in voetbalkringen bekend als een op vermogende spelers jagende groupie.

Lucius, vader van Zweeds dochtertje.


Meer voetbalnieuws? Zie de Competitiemanager van Fok!

Game review: Ratchet and Clank

De PlayStation2 kent al een flink aantal platform games en ik moet toegeven dat ik eigenlijk niet zo'n platformer ben. Sinds Mario Brothers in een 3D jasje is gestoken heb ik de platform games links laten liggen en hier was ik ook best blij mee. En toch komt er plotseling dan een demo langs van een spelletje waar je al tijdens het spelen begint na te denken over de openingstijden van de winkel waar je het zou kunnen aanschaffen.

Het spel waar ik het over heb is Ratchet and Clank. Mijn vriendin heeft het spel gekocht, want ik was er te stoer voor (ik heb per slot van rekening een tijdje geleden nog over de grond gekropen als Snake in Metal Gear Solid 2). Ik moet echter bekennen dat nu het spel in de PS2 zit al mijn stoerheid is verdwenen en mijn vriendin en ik gewoon ouderwets ruzie maken over wie mag spelen.

IND is 60% uitzetbaren ''kwijt''

Het uitzettingsbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers loopt van geen kant, zo blijkt een vertrouwelijk rapport van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) waarop het actualiteitenprogramma NOVA de hand wist te leggen.

Zeker 60% van de mensen die uitgezet zouden kunnen worden, zijn niet te traceren. En met de landen van herkomst waar de grootste groep illegalen naar toe moet zijn niet of nauwelijks afspraken gemaakt over het terugnemen van mensen. Volgens het rapport telt Nederland zeker 11.040 mensen die uitgezet kunnen ťn behoren te worden.

De IND blijkt verder nauwelijks greep te hebben op de situatie. Turken, Irakezen en Chinezen vormen de grootste groepen die Nederland uit behoren te worden gezet, maar 88% van de groep Turken is ''kwijt''. Van de Irakezen is 60% verdwenen en van de Chinezen ontbreekt van 76% elk spoor.

GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema meent dat de tijd nu rijp is voor een parlementaire enquÍte of een parlementair onderzoek. Zij zal daar vandaag een verzoek toe doen in de Kamer zo liet zij gisteren in NOVA weten.

Romario naar Barcelona ?

Barcelona zit weer in de problemen. Het staat zeer laag in de Primera Division, en van Gaal is niet meer zeker van zijn positie. Versterking is gewenst.

FC Barcelona heeft contact gezocht met de 36-jarige Braziliaan Romario. FC Barcelona zoekt nog een spits, en Romario zit nu zonder werk en is transfervrij.

Barcelona zit in een diepe crisis. Het gaat slecht in de Spaanse Competitie, en het mist power voorin. Louis van Gaal, de Nederlandse trainer, had voor aanvang van het seizoen al gevraagd om versterking in de spits. Onderhandelingen met Hasselbaink en Jardel liepen op niks uit. Ook P. van Hooijdonk stond in de belangstelling, maar nu is het dus Romario.

Minister wil trajectcontrole i.p.v. flitscontrole

Pizza_Shooter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In plaats van via flitspalen moet langs de snelwegen voortaan gecontroleerd worden op snelheid door middel van traject controle. Dat is de mening van demissionair LPF minister De Boer van Verkeer, althans als blijkt dat trajectcontrole met camera's goed werkt.

De voornaamste reden van De Boer voor de trajectcontrole is dat het eerlijker en veiliger dan de flitspaal zal zijn. Automobilisten remmen nu meestal als ze een flitspaal zien. Met een trajectcontrole is er geen ontkomen aan, en zal iedereen zich aan de maximumsnelheid moeten houden..

VVD wil aflossing staatsschuld verlengen

errrrr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

VVD lijsttrekker Gerrit Zalm heeft grote twijfel of de staatsschuld wel binnen 25 jaar kan worden afgelost zoals de liberalen tot nu toe voorstaan. Zalm uitte die twijfel nadat het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft berekend dat een nieuwe regering rekening moet houden met een tegenvaller van 10 miljard euro. Desnoods moet de periode van 25 jaar wat worden opgerekt zo meent Zalm.

CDA-fractieleider Verhagen reageerde met dat dit niet het antwoord op de tekorten is, het CDA wil het rekken van de looptijd van de staatsschuld dan ook niet gebruiken om het begrotingstekort op te vangen.
De PvdA vindt daarentegen al veel langer dat de looptijd van de staatsschuld rekbaar mag zijn.

Twee doden bij schietpartij Zaandam

Gisteravond rond elf uur zijn bij een schietpartij in Zaandam twee personen gedood en is ťťn persoon zeer ernstig gewond geraakt. Hoewel de identiteit van de slachtoffers vannacht nog niet vrijgegeven was, zegt de politie wel te vermoeden in welke richting zij het moet zoeken.

De schietpartij vond plaats in een woning aan de de Dirk Kleimanstraat. De politie wilde niet ingaan op vragen of het een drugspand betrof.

Kamer debatteert over rapport Fortuyn

In de Tweede Kamer vindt vandaag het debat plaats over het rapport van de commissie van den Haak over de beveiliging van Pim Fortuyn. De ministers Remkes en Donner moeten uitleg geven over de eindconclusies van het rapport.

De commissie vindt dat vooral de vroegere BVD veel fouten heeft gemaakt bij de beoordeling of Pim Fortuyn bescherming moest krijgen. Maar de reacties die de huidige ministers van Justitie Donner en vooral Remkes van Binnenlandse Zaken op het rapport gaven, hebben bij veel fracties de wenkbrauwen doen fronsen. Remkes stelde dat de AIVD precies volgens de regels heeft gewerkt en destijds terecht heeft gemeld dat er geen sprake was van concrete dreigingen. De Kamer wil vooral van Remkes uitleg hebben.

De LPF wil dat Remkes op zeker zijn uitlatingen terugneemt, maar ook VVD, GroenLinks en de SP hebben nogal wat vragen voor de minister in petto. Mocht Remkes zijn uitlatingen niet voldoende terugnemen dan dreigt de LPF met een motie van wantrouwen. Overigens nuanceerde Remkes zijn uitlatingen gisteravond al.

Het debat wordt rechtstreeks op Nederland 2 uitgezonden vanaf 10:15.

Lazio Spelers moeten mannelijk juichen

Een opvallend voetbalbericht vanuit Italie. Lazio Roma Speler Diego Simeone heeft kritiek geuit op de manier van juichen bij zijn spelers.

De Argentijnse middenvelder Diego Simeone heeft kritiek geuit op zijn spelers. Opvallende kritiek, want Simeone verweet zijn teamgenoten dat ze niet mannelijk juichen. "Als voetballer moet je op een mannelijke manier juichen en niet een dansje voor tieners nadoen", aldus Simeone.

Simeone uitte zijn kritiek vooral naar aanleiding van de wedstrijd tegen Inter Milaan. Claudio Lopez scoorde 3 doelpunten, en vierde dat met een imitatie van "de Ketchup Song".

Overigens is het maar de vraag of SS Lazio Roma tevreden is met de uitspraken van de speler. Het Italiaanse bedrijf Cirio - een ketchupproducent - bezit 51 procent van de aandelen.

Politie zoekt overvaller

De politie van Chester, Virginia in Amerika zoekt een overvaller die een apotheek heeft beroofd. Beschrijving van de dader : Rood pak, dikke buik, witte baard, zwarte laarzen en rode puntmuts.

De als kerstman vermomde overvaller zou een nog onbekende hoeveelheid pijnstillers (OxyContin) buit hebben weten te maken. De overvaller liep gewoon naar de toonbank en eiste toen met een pistool de pijnstillers.

De kerstman vluchtte te voet, een politiehond heeft later het spoor naar een parkeerplaats gevolgd. Daar is de dader waarschijnlijk in een auto gestapt en er vandoor gegaan.

Er zijn geen rendieren of sleeŽn in de omgeving gezien aldus de woordvoerder van de politie.

Serveerster krijgt $10.000 fooi

In Quincy, Massachusetts in Amerika kreeg serveerster Sarah Nilsen een leuk cadeau van een vaste klant van haar. Er zat een fooi van $10.000 tussen de post. De fooi, een cheque, is uitgeschreven voor de 11-maanden oude zoon van Sarah.

De fooi is gegeven door een oude weduwenaar die het restaurant waar ze de tafels doet frequent bezoekt. De man, wiens naam ze niet wilde vrijgeven, eet altijd hetzelfde aan dezelfde tafel. Ze zou veel met de man over haar zoon hebben gesproken sinds ze met haar zoon, die toen drie maanden oud was, in het restaurant is geweest.

Het geld gaat naar het studiefonds van de zoon.

Voetballers vast voor diefstal

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie spelers van Celtic zijn opgepakt omdat ze een fotocamera zouden hebben ontvreemd. De heren hebben vervolgens een dag in de cel moeten doorbrengen. De drie, Bobby Petta, Joos Valgaeren en Johan Mjallby werden gearresteerd na een bezoek aan de nachtclub Buffalo Joe's in Newcastle.

Er waren verscheidene persfotografen aanwezig, toen de spelers uit de club waren vertrokken miste een van de fotografen zijn camera. Hij deed aangifte en de politie besloot na een onderzoek het trio op te pakken.

De camera werd hierbij teruggevonden en geretourneerd aan de fotograaf. De drie zijn op borgtocht vrij na verhoor, de club wilde nog geen commentaar geven op het voorval.

Te huur: vuurtoren

De vuurtoren 'Paard van Marken' is te huur. De vuurtoren, gelegen in Marken, is een vierkamerwoning. Er is geen water of gas, maar wel een telefoon aansluiting.

De vuurtoren is al te huur voor 384,82 euro per maand, inmiddels hebben er zich al tientallen mensen gemeld met intresse voor de vuurtoren. PotentiŽle huurders moeten wel tegen wat eenzaamheid kunnen, de toren staat vrij afgelegen.

Meer informatie over de vuurtoren en een foto ervan zijn hier te vinden.

DVD Review: Nickelback - Live At Home

Waar ik kortgeleden nog een interview had met Mike Kroeger van Nickelback, kreeg ik vandaag eindelijk hun DVD in de brievenbus. Hier zat ik op te wachten!

Mike had me verteld dat als je niet de kans had gekregen om naar een concert te gaan, dan is dit wat je hebt gemist. Voor degenen die wel naar een concert zijn geweest zou alles nog es dunnetjes worden overgedaan, dat en de exclusieve extra's is Live At Home.

Nu alleen nog bedenken wat ik dan wťl voor kerst moet vragen...

Yorin verstoort persconferentie Simonis

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een televisieploeg van Yorin heeft woensdag een persconferentie van kardinaal Simonis in Utrecht verstoord. Voor het programma Yorin Sane kwam de ploeg uitleg vragen over de uitspraken die de paus vorige week deed.

Presentator Roel Kyvelos had een vrouw van 84 meegenomen die de uitspraken van de paus, waarin hij beweerde dat god de mensheid zat is, in het verkeerde keelgat waren geschoten.

Kardinaal Simonis pakte de actie goed op en zei dat de woorden van de paus door de media verkeerd waren weergegeven. De televisieploeg vond dat geen goede verklaring en ging maar op het onderwerp door, tot ergernis van vele aanwezigen.

Volgens een woordvoerder van Simonis was er een afspraak dat de ploeg na de persconferentie met de kardinaal kon spreken en blijkt uit de actie maar weer eens dat "waarden en normen hard nodig zijn". Simonis zelf vond de verstoring "onbeschoft, onfatsoenlijk en intolerant".

De vrouw zei achteraf nooit te zijn meegegaan als ze vooraf had geweten hoe de televisieploeg tekeer zou gaan.

Kans op hoofdprijs SponsorBingo nihil

De kans op de hoofdprijs in een Nederlandse loterij is erg klein. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Volgens de bond is de grootste kans op de jackpot 1 op 10 miljoen.

De bond onderzocht de Staatsloterij, de Postcodeloterij, de SponsorBingoLoterij, de BankGiroLoterij en de Lotto. Bij de eerste is de kans op de hoofdprijs met 1 op de 10 miljoen het grootst.

Op afstand volgen de BankGiroLoterij met een kans van 1 op 26 miljoen, de Lotto met een kans van 1 op 49 miljoen en de PostcodeLoterij met een kans van 1 op 100 miljoen. Gokkers die deelnemen aan de SponsorBingo hebben de kleinste kans om de jackpot in de wacht te slepen, namelijk 1 op de 345 miljard.

Met dank aan The_T, --H-I-M--, MrRinuxs en piertje voor de tip!

Scheidsrechters leggen online verantwoording af

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voetballers in Schotland kunnen vanaf volgend jaar via internet bekijken waarom een scheidsrechter bepaalde beslissingen heeft genomen. Ook andere belangstellenden kunnen via de website van de Schotse voetbalbond de motivaties van de arbiters lezen.

De scheidsrechters willen hun motivatie op deze manier geven omdat ze nog niet genoeg gewend zijn aan de pers. Veel scheidsrechters vertrouwen er niet op dat hun uitspraken goed worden weergegeven wanneer ze met journalisten praten.

Omdat scheidsrechters wel behoefte hebben hun kant van het verhaal te vermelden, komt die mogelijkheid er nu via de digitale snelweg.

Jochem Uytdehaage sportman van het jaar

mk1dhg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Turnster Verona van der Leur en schaatser Jochem Uytdehaage zijn woensdagavond gekozen tot sportvrouw en sportman van 2002. Dat gebeurde tijdens het nationale sportgala in de Amsterdamse RAI. Beste sportploeg werden de vrouwelijke turnsters. Een nieuwe prijs voor de beste sporter met een handicap ging naar rolstoeltenniscoryfee Ester Vergeer.

Uytdehaage won tijdens de Olympische Winter Spelen in Salt Lake City twee gouden medailles. Ook werd hij Europees- en wereldkampioen. Naast hem waren zwemmer Pieter van den Hoogenband en collega-schaatser Gerard van Velde genomineerd.

Verona van den Leur had concurrentie van langeafstandzwemster Edith van Dijk en schaatsster Gretha Smit. De 16-jarige turnster is door haar resultaten van dit jaar de beste Nederlande turnster aller tijden.

De turnploeg waarvan Van de Leur deel uitmaakt werd gekozen tot beste sportploeg. In die categorie waren ook Feyenoord, tafeltennisploeg De Treffers en de mannenhockeyploeg genomineerd.

Rolstoeltennisster Ester Vergeer kreeg de prijs omdat zij in haar professionele sportcariŤre nog nooit een wedstrijd heeft verloren. Ze liet Paralympisch kampioene Marjorie van de Bunt en de zitvolleybalploeg achter zich.

De nominaties voor het sportgala zijn door de sportpers gedaan. De sporters zelf kozen vervolgens hieruit de beste sporters.
Laatste reviews en specials
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
review
Doctor Sleep
©FOK.nl e.a.