Marijnissen herkozen als SP lijsttrekker

daburnd88 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het partijcongres van de Socialistische Partij (SP) heeft de 50-jarige Jan Marijnissen officieel aangewezen als lijsttrekker voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 22 januari. Verrassend was dat niet, want er waren geen tegenkandidaten. Het is de vierde keer op rij dat Marijnissen de SP-lijst aanvoert. De socialisten hebben momenteel negen Kamerzetels, maar kunnen volgens de peilingen rekenen op mogelijk een verdubbeling van dat aantal.

Marijnissen zei dat de SP klaar is om mee te regeren. Volgens Marijnissen is het wel nodig dat 'de jansaliegeest die al veel te lang in ons land rondwaart' verdwijnt. "Wij zijn niet van pappen en nathouden, maar van aanpakken en doorpakken. De SP wil dat we onderhand weer eens iets gaan doen met die maatschappelijke rijkdom. Zeg niet dat het niet kan: een fatsoenlijke gezondheidszorg, een eerlijke sociale zekerheid en een beetje eerlijke inkomensverdeling." Mocht de SP tot het kabinet toetreden, dan zal Marijnissen geen ministerspost gaan bekleden. De SP-leider blijft liever leiding geven aan de Kamerfractie.

De SP-leider noemde het verwijt dat veel SP-plannen financieel en maatschappelijk onhaalbaar zouden zijn onzin. "We hebben geld nodig om ons land socialer te maken en dan is het principe van de sterkste schouders die de zwaarste lasten dragen wel zo eerlijk", zei hij. Daartoe wil de SP een belastingtarief van 72% voor hoge inkomens en een beperking van de hypotheekrente-aftrek voor mensen met een hypotheek boven de ruim 200.000 euro. Ook wil de SP de marine afschaffen en de rest van het leger halveren. Tevens zou Nederland uit de NAVO moeten stappen.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft volgens Marijnissen de SP-plannen doorgerekend en becijferd dat de economische gevolgen voor Nederland daar goed uit naar voren komen (Het CPB gaf daarbij echter wel aan dat die goede resultaten vooral voor de eerste jaren gelden en dat er voor de langere termijn risico's op de loer liggen).