Ontwikkeling ruimtelift vordert

Het onderzoek voor de bouw van een lift naar de ruimte vordert. HighLift Systems ontwikkelt met een groep hoogbegaafde wetenschappers in opdracht van de overheidsinstanties NASA, DARPA, FAA en de NRO een lift die van de aarde tot aan een geostationaire satelliet in de ruimte reikt.

Commerciele ladingen, zoals delen van een ruimtestation, of misschien zelfs ruimtetoeristen, worden dan via de lift naar boven getrokken, tegen een fractie van de huidige kosten om dergelijke ladingen in de ruimte te brengen.

"Het gaat vrij goed", zegt Brad Edwards, medeoprichter van HighLift Systems. "Het is een kwestie van doorzettingsvermogen en financiŽle middelen".

Gedetailleerd design-werk voor het ruimtelift concept is mogelijk gemaakt door NASA's Institute for Advanced Concepts (NIAC).

Het materiaal dat gekozen is om de kabel mee te maken is supersterke koolstof nanotube composiet. Het is reeds gelukt koolstof nanotubes in grote hoeveelheden te produceren. "De onwikkeling van het materiaal gaat sneller dan verwacht, en we denken dat we binnen afzienbare tijd indrukwekkende materialen ter beschikking hebben.", zegt Edwards. Er zijn een groot aantal verschillende computersimulaties uitgevoerd. "Er bestaat weinig twijfel meer dat de ruimtelift technisch gezien gebouwd kan worden," voegt hij toe.

Er dreigt echter geldtekort voor de ontwikkeling, maar er komt steun aan van verschillende kanten. "Het geld is nodig voor het verdere testen van carbon nanotubes composite segments, en andere experimenten om de betrouwbaarheid aan te tonen.". In gesprekken met Washington D.C. klinkt het positief wat betreft hun steun voor lange-termijn financiering.

Met dank aan Zarco die ons tipte.