Heinsbroek ziet af van verkiezingen
Herman Heinsbroek zal niet meedoen aan de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 januari volgend jaar. Deze beslissing nam de oprichter van de Lijst Nieuwe Politiek woensdagavond nadat bleek dat hij binnen enkele weken niet erin was geslaagd kwalitatief goede kandidaten te vinden voor zijn Tweede-Kamer-kandidatenlijst. Of hij over enkele jaren wel deel wil nemen aan de verkiezingen is niet uitgesloten.
Volgens Heinsbroek heeft hij er slapeloze nachten van gehad maar Harry Wijnschenk en ik krijgen het niet voor elkaar. Het enthousiasme en de wil zijn er, maar ik heb geen zin af te branden zoals met de LPF-fractie is gebeurd. Hiermee doelt de voormalige LPF-minister van Economische Zaken op de voortdurende onderlinge ruzies in de LPF-fractie die vorige maand de oorzaak waren van het vallen van het kabinet CDA/LPF/VVD.
Heinsbroek is sinds de ontslagbrief aan Konigin Beatrix bezig geweest met de juiste mensen zoeken. Hij schakelde hiervoor zijn kenniskring en een aantal headhunters in, die hem hebben voorzien van lijstjes met potentiële kandidaten. Heinsbroek heeft met de meesten van hen gesproken.
Ik wilde vijftien echt goede mensen en nog eens vijftien die het vak zouden kunnen leren. Dat lukte niet. Toen heb ik de lat op zeven of acht goede mensen gelegd. Dan ga je al op een hellend vlak. Er zaten veel gelukszoekers en te zware mensen bij. Als het dan niet lukt, moet je je conclusie trekken. Aan ministerskandidaten geen gebrek, maar veel mensen willen niet de moeite nemen het handwerk van de Tweede Kamer onder de knie te krijgen.
Heinsbroek wilde met zijn partij LNP de politieke cultuur in Den Haag doorbreken. Op het gebied van integratie en asielbeleid beschrijft hij zijn programma als minder polariserend dan Pim Fortuyn. Het aantal ministeries wilde hij terugbrengen van veertien naar elf.
Verder wilde Heinsbroek op middelbare scholen het verplichte vak Samenleving en Omgangsleer invoeren, waarin docenten de kloof tussen culturen moesten overbruggen en de jeugd normen en waarden moesten bijbrengen.
Heinsbroek haalde de laatste weken in diverse opiniepeilingen drie tot acht zetels. Maurice de Hond melde begin deze week in het programma 'Stem van Nederland' dat Heinsbroek mogelijk ervoor kon zorgen dat het CDA en de VVD geen meerderheid kon halen.
Heinsbroek doet nu even pas op de plaats. Het idee om deel te nemen aan de Kamerverkiezingen van 2007 of eerder, is niet uit mijn hoofd. Maar als ik het doe, wil ik het goed doen.