Suriname al dagen zonder stroom

MmoreIce, trzonne, Qlo0n en DMcLF hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De grote stroomstoring waar Suriname al twee dagen mee kampt kan uitgroeien tot een nationale ramp. President Venetiaan riep dinsdagavond op tot gezamenlijke inzet van alle betrokken partijen om de situatie onder controle te krijgen. "De calamiteit kan anders uitgroeien tot een nationale ramp en dat moeten we voorkomen."

Door een defect in een waterafvoerleiding in de krachtcentrale in het stuwmeer van Afobaka is de elektriciteitsvoorziening vanaf maandagmiddag met 75 procent verminderd.

Venetiaan heeft benadrukt dat het energiebedrijf EBS in Paramaribo en de waterleidingmaatschappij met man en macht werken om het ernstig tekort aan drinkwater dat door het gebrek aan stroom is ontstaan, weg te werken. Verwacht wordt dat de watervoorziening woensdag weer op het normale niveau is.

Ziekenhuizen en bakkerijen krijgen wel elektriciteit. De verschillende buurten in de Surinaamse hoofdstad krijgen volgens een niet bekend schema bij toerbeurt stroom. Bij de pompstations die open zijn, staan lange rijen.