Z.K.H. Prins Claus overleden

Vanavond is prins Claus op 76-jarige leeftijd in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam overleden. Dit bericht is door de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd. De prins kampte al sinds lange tijd met zijn gezondheid, het afgelopen jaar is de prins regelmatig in het ziekenhuis opgenomen.

In 1982 kreeg de prins last van klachten van depressieve aard en is hier maandenlang voor onder behandeling geweest in onder andere Nijmegen, Basel en Breda. Twee jaar later waren deze klachten grotendeels verholpen en kon hij weer volledig aan het werk. In 1991 keerden de klachten echter terug. In datzelfde jaar maakte de RVD bekend dat de prins aan de ziekte van Parkinson leed. Daarnaast werd er bij de prins in 1998 prostaatkanker geconstateerd. Nadat de prostaat operatief was verwijderd bleek bij een nacontrole dat er geen kankercellen meer gevonden werden. De bestralingen die de prins hiervoor kreeg zorgden ervoor dat later een nier niet meer goed zou functioneren.

Claus is geboren op 6 september 1926 op het Rittergut van zijn moeders familie in Nedersaksen. Als elfjarige verhuist hij met zijn ouders voor enkele jaren naar Tanzania, waar hij een levenslange liefde voor Afrika opdoet.

In 1948 besloot prins Claus rechten en staatswetenschappen te gaan studeren aan de universiteit van Hamburg waar hij in 1952 zijn eerste, en in 1956 zijn tweede, staatsexamen deed. Vanaf mei 1958 tot maart 1961 werkte de prins als secretaris op de Duitse ambassade te Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek.

Op 28 juni 1965 werd de verloving bekend gemaakt van Claus von Amsberg met Prinses Beatrix, de Nederlandse troonopvolgster. Op 10 maart 1966 werd het huwelijk tussen prins Claus en Koningin Beatrix voltrokken in het stadhuis van Amsterdam. Het paar nam zijn intrek in het Kasteel Drakensteyn waar de prinses sinds 1963 woonde. Uit het huwelijk tussen prins Claus en Koningin Beatrix zijn drie zonen geboren: Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn.

De kennis en ervaring uit zijn diplomatieke loopbaan en studie zorgden ervoor dat de Prins werd benoemd tot lid van de Nationale Adviesraad voor Ontwikkelingssamenwerking, en tot lid van het Bureau van deze Raad. Daarnaast werd de prins benoemd tot voorzitter van de Nationale Commissie voor de Ontwikkelingsstrategie 1970-1980, tot voorzitter van de Stichting Nederlandse Vrijwilligers en tot Bijzonder Adviseur van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. In deze functies bracht hij bezoeken aan de concentratielanden van het Nederlandse beleid, zoals India, Kenya, Sri Lanka, Tanzania en Zambia.

Functies die de prins op latere leeftijd bekleedde zijn onder andere inspecteur-generaal Ontwikkelingssamenwerking, lid van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank NV, lid van de Raad van Commissarissen van de Koninklijke PTT Nederland NV en voorzitter van het Export Platform Verkeer en Waterstaat.

Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de prins werd het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling opgericht, met als doel het vergroten van het inzicht in culturen en het bevorderen van de wisselwerking tussen cultuur en ontwikkeling.





Vanzelfsprekend wenst de gehele FOK!-crew de koninklijke familie veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.