Gemalen takjes en stof in verse koffie

Sjaakman had ons via de newssubmit het volgende bericht herschreven opgestuurd:

De prijzen van koffie zijn de laatste jaren gedaald, net als de kwaliteit. Koffiedrinkers gieten gemalen takjes, stof en vloerveegsel met hun kopje koffie naar binnen. Sommige koffiefabrikaten bevatten 20% aan "foute ingrediŽnten". Ook kunnen er melige, onrijpe koffiebonen tussen zitten.

De "foute ingrediŽnten" komen voornamelijk voor bij de goedkopere koffiemerken, maar ook de gerenommeerde koffiemerken laten hier en daar wel eens een paar steken vallen. De koffieproducenten hebben minder geld, en kunnen geen mensen inhuren voor kwaliteitscontrole. Ook worden er door het geldgebrek geen of te weinig mest en insecticiden en degelijke gebruikt. Ze nemen alles wat ze van de bomen af kunnen halen, ook de nog niet rijpe bonen. Alles gaat naar de koffiefabrieken.

De koffieproducenten zijn bang dat de daling in kwaliteit koffie een slechte naam zal geven. De verkoop van koffie, 's werelds tweede meest waardevolle handelsartikel is gedaald in landen als de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland en Nederland. Dinsdag zal in Londen de 87e "International Coffee Council" nieuwe plannen aanhoren voor het "coffee quality-improvement programme" dat volgende week van kracht zal worden en minimum eisen stelt aan de export van koffie.

Er zijn overigens zeven alternatieve gebruiksmogelijkheden voor een slechte koffie oogst. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de bonen te verwerken in diervoeding en te gebruiken als een vorm van brandstof. Ook is de olie in de bonen te gebruiken bij cosmetica.