Advocaten Van Der G. willen premier horen

Advocaat S. Franken, die namens het advocatenteam van Volkert Van Der G. het woord voert in de pro-forma rechtszaak over de moord op Fortuyn, wil een aantal politici horen waaronder premier Balkenende en ex-premier Kok.

Franken ging vanochtend uitgebreid in op de bescherming van de rechten van de mens, zoals die zijn vastgelegd bij het Europese Hof. Hoofdlijn in zijn betoog was dat iemand niet veroordeeld mag worden voordat zijn zaak door een rechter is behandeld.

De advocaten willen daarom ook nóg zes voormalige en huidige bewindslieden, alsmede een aantal LPF-Tweede-Kamerleden horen. Onder meer LPF-Tweede Kamerlid Ferry Hoogendijk, aan wie advocaat Franken speciale aandacht besteedde. Hoogendijk stelde vorige week dat een van de rechters te ''links'' zou zijn. Volgens Franken zijn zowel ''oude-'', als mensen die zeggen ''nieuwe'' politici te zijn, gehouden aan de scheiding tussen politiek en rechterlijke macht. Ook LPF'er Jim Janssen van Raay willen de advocaten ondervragen. Hij beweerde dat Volkert een huurmoordenaar zou zijn.

De rechter beslist later vandaag óf en welke eisen van de verdediging ingewilligd worden.

Hongerstaking

Speciale aandacht gaf de advocaat ook aan de hongerstaking van Van Der G. Die zou niet alleen om het cameratoezicht te doen zijn, maar ook om de ''onleefbare situatie'' waarin de verdachte zich nu bevindt. Op deze manier heeft het leven geen zin voor verdachte, aldus Franken; bezoek wordt afgeluisterd en boeken mogen niet worden ingevoerd.