Sms'je zegt veel over toekomst kind

De manier waarop kinderen een sms-berichtje invoeren op een mobiele telefoon zegt veel over hun toekomstige loopbaan. Dit is de uitkomst van een Brits onderzoek.

De onderzoekers hebben onderzocht hoe mensen van verschillende beroepen hun berichtjes opstelden. Voor het onderzoek werden 1000 mobiele bellers geïnterviewd. Hierbij werd er onderscheid gemaakt tussen vier groepen: creatievellingen, kenners, regelaars en meegaande types.

Creatieve personen, zoals acteurs, architecten en ontwerpers, gebruikten de nieuwste afkortingen en modewoorden. De kenners, een groep met onder meer leraren en kantoorpersoneel, pasten keurig hoofdletters en interpunctie toe. De regelaars (legerpersoneel, advocaten en vertegenwoordigers) schreven voornamelijk in hoofdletters. Ze korten woorden nooit af maar hielden de boodschap beknopt. De meegaande types tenslotte schreven alles in kleine letters en voegde onder meer karakters zoals smiley's toe. Bij de meegaande types waren de verpleegkundigen, kinderjuffen en secretaresses oververtegenwoordigd.

Volgens de psycholoog Sidney Crown vertelt de manier waarop kinderen hun sms-berichtje opstellen net zoveel over hun karakter en toekomstmogelijkheden als bijvoorbeeld hun handschrift. De onderzoeker durfde zelfs te stellen dat het aangeeft voor welk type werk het kind later het meest geschikt is.