Akkoord bereikt over nieuw zorgstelsel

Plien had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het nieuwe kabinet van CDA, LPF en VVD is weer een grote stap dichterbij gekomen. Vandaag hebben de onderhandelaars het laatste hete hangijzer besproken en zijn ze tot een akkoord gekomen. Er komt een basisverzekering, verplicht voor iedere Nederlander. Buiten deze nieuwe basisverzekering die in 2005 wordt ingevoerd kun je jezelf nog bijverzekeren. Kinderen worden gratis meeverzekerd, de overheid betaalt dit uit een speciaal fonds.

Elk gezin gaat vanaf 2006 een vast bedrag van ongeveer 200 euro per maand betalen voor de ziektekostenverzekering. De lagere- en middeninkomens krijgen dit bedrag grotendeels vergoed via een zorgtoeslag. Met het nieuwe zorgstelsel verdwijnt het onderscheid tussen ziekenfonds en particuliere verzekeringen. Consumenten moeten vanaf 2006 hun favoriete verzekeraar kiezen, die ofwel het goedkoopste is of het aantrekkelijkste zorgpakket aanbiedt. Het bedrag van 200 euro is dan ook een gemiddelde. De uitdrukkelijke bedoeling is dat verzekeraars concurreren op prijs en kwaliteit.

Straks gaan de werkgevers verplicht de helft van de ziektekostenverzekeringen van haar werknemers betalen, ook een bedrag van circa 200 euro. Door lagere inkomens te compenseren via een zorgtoeslag verzekeren de partijen dat niemand er op achteruit zal gaan.

De consument betaalt straks een jaarlijkse eigen bijdrage van 100 euro, voordat hij een beroep kan doen op zijn verzekering. Verplicht in elk zorgpakket komen in elk geval zaken als de huisarts, de anticonceptiepil en de meeste andere elementen uit het huidige ziekenfonds. Alleen zogeheten lifestyle-geneesmiddelen worden niet meer vergoed, zoals maagzuurremmers en cholesterolverlagende middelen.