Utrecht fans worden niet vervolgd

De 670 Utrecht-fans die gisteren voor het duel Ajax-Utrecht werden teruggestuurd, worden niet vervolgd. Het OM denkt niet te kunnen bewijzen dat specifieke individuen racistische leuzen hebben geroepen. De politie greep in toen de fans bij aankomst in Amsterdam riepen: "Hamas,Hamas, alle joden aan het gas". Hierop besloot burgemeester Cohen tot het uitvaardigen van een noodverordening. De politie had van tevoren aangekondigd streng op te treden tegen dit soort wangedrag.

Burgemeester Opstelten van Roterdam heeft laten weten dat hij op 12 mei bij de bekerfinale Ajax-Utrecht dergelijke leuzen ook niet zal tolereren.

FC Utrecht hoopt dat de actie niet speciaal tegen haar aanhang was gericht, maar Ajax meent van wel na de rellen bij Ajax 2 - FC Utrecht.

Niets tegen joden

De meeste FC Utrecht-aanhangers menen dat ze het slachtoffer zijn van één groot politiek spel. ,,We moesten in Amsterdam zwart worden gemaakt om zo Ajax meer kaarten te bezorgen voor de bekerfinale in Rotterdam op 12 meï", zegt een boze Utrecht aanhanger in het AD.

Utrecht-supporter Bas vindt dat ze bij Ajax niet moeilijk moeten doen. ,,Ajacieden noemen zichzelf ook zo. `De joden kampioen', roepen ze. Voor hen is het een geuzennaam. Als je dan wat tegen die lui hebt, valt vanzelf het woord kutjood. Wij hebben helemaal niks tegen joden. Een jood is gewoon een Ajacied.''