Schipper moet wachten op hoogwater

"Ik zag alleen maar water, geen enkele markering. Ik ben onbekend in de haven van Wesel dus belde ik de baggermaatschappij hier vlakbij op. Die konden me zien en gaven me via de mobiele telefoon aan hoe ik moest varen. En toen zat ik ineens vast."

Dat was op 25 maart. Tien dagen later zit Douwe Groen (46) uit Drachten nog steeds vast met zijn 80 meter lange motorvrachtschip op die landtong nabij het Duitse Wesel.
En stevig ook, want sinds 25 maart is het water meters gezakt en is zijn schuit met de naam Nocht, geheel droog komen te liggen. Vanuit het water gezien hangt het schip zelfs een beetje in de lucht. Groen zal een meter of vijf water nodig hebben om weg te komen.


Het 80 meter lange motorvrachtschip staat muurvast


Oplossingen met een prijskaartje
Twee bokken erbij en we hijsen het schip weer in het water, bedacht de verzekering van de schipper. Maar dat bleek minimaal 250.000 euro te kosten.

Daarop werd gedacht aan grote luchtkussens. Daarover zou het schip in de richting van een meertje gerold moeten worden. Er zou een dammetje in het meertje aangelegd worden en er zou water in het meertje worden bijgepompt.
Na doorbreking van het dammetje zou het schip weer de vaargeul kunnen bereiken. Die kosten werden geraamd op 350.000 oude guldens. Ook dat bleek te duur, zo hoorde Groen gistermiddag.

Wachten tot het opnieuw hoogwater wordt, is nu het plan. Maar dat kan in het ongunstigste geval een jaar duren. Ook dat is een flinke schadepost, want Groen verdient 1000 euro per dag, maar daar moeten dan nog wel de kosten vanaf.

'Geen bedevaartsoord'
De Weselse waterpolitie sprak met de plaatselijke pers af dat er niet voor Pasen gepubliceerd zou worden over het voorval. "Wij wilden van het schip geen bedevaartsoord maken en de schipper een beetje rust gunnen."

Maar nu begint de publiciteitsmachine op gang te komen. Het schip is weliswaar moeilijk te benaderen de waterpolitie speelde gisteren taxi voor vooral Duitse persmensen maar toch zijn de eerste ramptoeristen al gesignaleerd.

Schipper Groen: "Wat 'Nocht' betekent? Dat is Fries. Wij zeggen: 'Ik heb er nocht aan.' Dat heeft twee betekenissen. 'Ik heb er plezier van' of 'Ik heb er genoeg van'. Inderdaad, voor mij geldt nu het laatste."