Veel mannen zijn liever huisvader

Boes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mannen willen diep in hun hart graag meer tijd doorbrengen met hun kinderen en meer doen in het huishouden. Dit opzienbarende gegeven blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW). Maar liefs 66% van de ondervraagde mannen beantwoordde een dergelijke vraag uit het onderzoek postief. Voor het onderzoek zijn 582 getrouwde en heteroseksuele mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar met kinderen benaderd.

Daadwerkelijk hun carrière opgeven voor hun gezin, is voor de meeste vaders echter nog te veel gevraagd. Mannen willen dan wel meer zorgen, maar ze leveren liever geen inkomen in en vrezen toch ook dat ze minder kans hebben carrière te maken als ze minder gaan werken. Wanneer vrouwen extra gaan werken en ook meer verdienen, zou 25% van de mannen overigens wel meer tijd in huis willen doorbrengen.

Een deel van de vaders geeft echter eerlijk toe dat ze regelmatig smoesjes bedenken om onder het huishouden en de zorg voor hun kinderen uit te komen. En 25% van de mannen zou meer willen zorgen als het niet ten koste gaat van hun hobby of sport. Over het algemeen denken mannen dat hun vrouwen beter voor kinderen kunnen zorgen dan zijzelf. Het merendeel van de vrouwen denkt daar overigens anders over.