20% haakt af bij inburgeringscursussen

Minister Van Boxtel (D66) van Integratiebeleid heeft vandaag een rapportage over de Wet inburgering nieuwkomers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uit de rapportage blijkt dat 20% van de allochtonen de inburgeringscursus niet afmaakt. Voor degene die hem wel afmaken, geldt dat het vaak niet lukt om voldoende Nederlands te leren.

De cursus is verplicht, maar volgens Van Boxtel stoppen de immigranten met hun verplichte taal- en integratiecursus omdat ze werk hebben gevonden, geen oppas kunnen vinden voor hun kinderen of omdat zij persoonlijke problemen hebben. Volgens de minister moeten gemeenten strenger optreden.

Gemeenten mogen boetes opleggen, de enige sanctie die op het onttrekken aan de cursus staat. Uit Onderzoek blijkt dat ze dit bijna nooit gedaan wordt.

CDA Tweede Kamer-lid Verburg reageerde ontzet op de rapportage. "Als twintig procent afhaakt bij de cursussen gaat het om honderden mensen. Dat is echt veel te veel. Als daarbij nog blijkt dat te veel mensen nog steeds geen Nederlands spreken na afloop van de cursus, moet je je afvragen waar de regering mee bezig is. Het effect van de cursussen is veel te laag."