Oudkerk: De PvdA moet vernieuwen

Volgens Rob Oudkerk heeft de Partij van de Arbeid de afgelopen acht jaar veel te weinig ruimte gekregen, onder leiding van premier Kok, om zich te vernieuwen. Hij verwijt dat Kok niet persoonlijk, maar hij is wel mede verantwoordelijk.

"Door de te behoedzame benadering van Kok en andere ministers is de PvdA op landelijk niveau blijven steken in een in zichzelf gekeerde manier van politiek bedrijven", zo zei Oudkerk vanmiddag in het tv-programma Buitenhof.

De fractieleider van de Partij van de Arbeid in Amsterdam zegt dat het goede verkiezingsresultaat van zijn partij-afdeling in Amsterdam aantoont dat de kiezers waardering hebben voor een nieuwe aanpak. Volgens hem heeft de PvdA in Amsterdam op een vernieuwende manier campagne gevoerd, dichter bij de burger.

Pim Fortuyn moet absoluut niet buiten gesloten worden in het debat vindt Oudkerk, die toegaf zijn eigen optreden onlangs in Nova tegen Fortuyn onder de maat te vinden. "Het probleem met Fortuyn is dat hij praat in one-liners, maar op het moment dat het je wel lukt met hem in gesprek te gaan, blijkt al snel dat Fortuyn zelf ook niet weet hoe het allemaal moet, en zijn harde mening afzwakt". De mening van Marcel Van Dam, die Fortuyn op voorhand wil buitensluiten, deelt hij niet.

Volgens Oudkerk moet er afscheid worden genomen van de oude manier van politiek voeren. Partijen moeten duidelijk maken waar ze voor staan. Als voorbeeld hoe het niet moet noemde hij de vorige verkiezingscampagne uit '98, toen de inzet Paars 2 was. Hierdoor werden bij voorbaat al concessies gedaan, waardoor het verschil tussen partijen verwaterde. Oudkerk ziet een terugkeer op termijn in de landelijke politiek zeker als een optie.


Oudkerk zegt landelijke politiek zeker niet voorgoed vaarwel