Cannabistest ter controle van de rijvaardigheid

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naast de alcoholtest komt er waarschijnlijk ook een cannabis test ter controle of de automobilist nog wel mag verder rijden. De ministers van Nederland, BelgiŰ, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland pleiten hiervoor na een wetenschappelijk congres in Brussel.

Volgens de bewindslieden is dit haalbaar, een paar jaar geleden is er al een test gedaan, deze test was gebaseerd op een zweettest. Nu is er een test ontwikkeld waar men via het speeksel de conclusie kan trekken. De speekseltest is vele malen goedkoper en de wetenschappelijke gegevens zijn positief.

De ministers vragen om meer onderzoek, vooral naar het gebruik van softdrugs als opstap naar harddrugs zoals coca´ne.Volgens de Belgische onderzoeksleider prof. Pelc spelen vooral sociale oorzaken een sterke rol bij het gebruik van harddrugs na het roken van cannabis.

Tevens hebben de wetenschappers geconcludeerd dat wetgeving geen invloed heeft op het gebruik van softdrugs. De landen waar het meest wordt gebruikt is achtereenvolgens AustraliŰ, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŰ en Ierland. Deze landen hebben allemaal een streng drugs beleid.

Volgens de gegevens van het Trimbos-instituut hebben van de 375 miljoen inwoners van de Europese Unie 45 miljoen wel eens cannabis gerookt. EÚn op de tien mensen in de Europese Unie roken regelmatig cannabis.