Marokkanen speuren mee naar fraude

kommaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland en Marokko hebben concrete afspraken gemaakt over de controle op bijstandsfraude. In Rabat komt deze week een gemengd comité bij elkaar dat voorbereidingen moet treffen. Het comité zal Nederlandse en Marokkaanse ambtenaren aanwijzen die gezamenlijk in lokale registers gaan zoeken naar bewijzen voor fraude. Dit blijkt uit een memorandum dat een Nederlandse delegatie heeft opgesteld, nadat ze in Den Haag overleg had gehad met Marokkaanse ambtenaren.

Nederland en Marokko maken al een jaar ruzie over de aanpak van bijstandsfraude. Nederland wil controleren of Marokkanen in hun vaderland onroerend goed bezitten ter waarde van 9000 euro of meer. Marokko houdt vol dat die controle inbreuk maakt op zijn soevereiniteit.

De nieuwe afspraak betekent echter niet een automatische oplossing van het conflict. Mocht een verdrag uitblijven, dan wordt per 1 juli de betaling van kinderbijslag naar Marokko stopgezet, althans voor de daarna geboren kinderen. Vanaf volgend jaar geldt dat ook voor andere uitkeringen. Marokko zal voortaan op alle fronten moeten meewerken.