Maximale straf geëist tegen doodrijder

De maximale gevangenisstraf voor Dood door schuld, eiste gisteren officier van justitie R. Steinhaus tegen de 28-jarige D.L. uit Enkhuizen. Die maximum straf is 6 jaar, tevens werd vijf jaar rijontzegging geëist.

D.L. reed vorig jaar dronken een 46-jarige inwoner van Andijk en diens negenjarige dochtertje dood. Buiten het feit dat L. dronken was reed hij te hard, had hij cocaïne gesnoven en heeft L. nog nooit een rijbewijs gehad.

Volgens meerdere getuigen reed L. als een malloot over de N302 met de bestelwagen van zijn werkgever. Wat deze getuigen bovendien opviel, was dat de inhalende auto gewoon links bleef rijden en zich niets aantrok van hun alarmerende getoeter en geknipper met lichten. Zonder te remmen, ramde L. de auto van het slachtoffer, die vrijwel onmiddellijk dood was. Het 9 jarige kind overleed twee uur later in het ziekenhuis aan haar zware verwondingen.

Eigenlijk had officier Steinhaus in eerste instantie doodslag ten laste gelegd, maar hij koos tenslotte voor dood door schuld. De opzet om iemand van het leven te beroven, verviel daarmee. De officier zei uit ervaring te weten dat er toch bijna dezelfde straffen worden uitgedeeld voor beide kwalificaties.
Volgens de aanklager is wat L. heeft gedaan, "de top van dood door schuld."

De uitspraak tegen L., die al eerder voor rijden onder invloed is veroordeeld, is over 14 dagen.