Oud-militieleider Libanon vermoord

De vroegere chef van de inlichtingendienst van een Libanese militie en oud-minister, Elie Hobeika, is vandaag bij een bomaanslag om het leven gekomen. Ook drie personen die hem vergezelden kwamen om toen zijn auto bij zijn woning in Beiroet explodeerde.

Hobeika's militie, de Christelijke Libanese Strijdkrachten, was in 1982 betrokken bij het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila. Die moorden vonden plaats onder de ogen van het Israelische leger. De huidige premier van Israel, Sharon, was toen minister van Defensie. Hij zou een rol hebben gespeeld in de acties in de kampen. Overlevenden hebben hem in Brussel aangeklaagd. Hobeika had gezegd in de zaak te willen getuigen.

Palestijnse groepen hebben vaak wraak gezworen voor de dood van de vluchtelingen in Sabra en Shatila. In maart 1991 was Hobeika ook al het doelwit van een aanslag. Vele politieke leiders in Libanon haatten de in 1957 geboren Hobeika. Ook vroegere christelijke bondgenoten moesten weinig meer van hem hebben, nadat hij tijdens de burgeroorlog in Libanon (1975-1990) de kant van aartsvijand Syrië had gekozen.


kommaar maakte ons via de newssubmit attent op het bericht.