Dader paskamer moord is dood

De moordenaar van de Zaandamse kledingverkoopster Sandra van Raalten, die haar in 1984 heeft vermoord, is dood. Dit maakte het Openbaar Ministerie in Haarlem vanmiddag bekend. Het gaat om een man die in 1984 al als een verdachte werd beschouwd, maar tegen wie onvoldoende bewijs voorhande was.

Sandra van Raalten werd 30 novermber 1984 dood aangetroffen in een van de paskamers in boetiek Manouk in Zaandam. Zij was vastgebonden aan handen en voeten met repen gordijn, haar mond was gekneveld met een zakdoek.

Dankzij een nieuw DNA onderzoek dat is uitgevoerd kon de dader vastgesteld worden. Door dit onderzoek is ex-verdachte Rob van Zaane definitief vrijgepleit. Die werd in 1988 vrijgesproken, maar bij velen bleven twijfels over zijn betrokkenheid bestaan.

Het nieuwe onderzoek werd gedaan op verzoek van de moeder van slachtoffer Van Raalten. Zij schreef in het voorjaar van 2001 een brief aan minister van justitie Korthals en vroeg hem de moderne onderzoekstechnieken op het gebied van DNA op de paskamermoordzaak toe te passen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verrichtte DNA-onderzoek, waaruit een zogeheten match met E. tevoorschijn kwam. Er werd geen gelijkenis gevonden met het DNA-materiaal van de andere mogelijke verdachte.