Agenten nieuwe stijl zijn van alle markten thuis

Politieagenten in opleiding krijgen vanaf dit jaar een heel nieuw lesprogramma voorgeschoteld: wie agent wil worden, komt meteen in dienst bij een korps en moet minimaal anderhalf jaar studeren. Ook hogescholen doen mee met de nieuwe opleiding.

Peter IJzerman en Ineke Stam glimmen. Nog voor het vernieuwde politieonderwijs van start gaat, heeft de opleiding al een prijs gewonnen, de Onderwijs Innovatie Award 2001.

Terecht, vinden de voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van het college van bestuur van het LSOP, het Politie Onderwijs- en Kenniscentrum. Want het onderwijs wordt ingrijpend vernieuwd.

De bedrijfsopleiding van het LSOP, waar een agent in anderhalf jaar het vak leerde, wordt omgevormd tot een volwaardige beroepsopleiding die het ook mogelijk maakt vanuit andere beroepen in te stromen in het onderwijs.

Het LSOP heeft straks in eigen huis een vijftal opleidingen voor politiepersoneel op elk niveau. IJzerman: 'We hadden de wens en voelden de noodzaak van verdere professionalisering van het vak. Het werk wordt steeds complexer en de politie zit altijd in het publieke domein. Tot dusver was de politieschool een echte bedrijfsopleiding, die recruteerde in het veld. Maar het was een gesloten eendimensionale opleiding, je kon bij de politie terecht en nergens anders.'