Schrijver Houellebecq beticht van racisme


Tegen de omstreden Franse schrijver Michel Houellebecq is een klacht ingediend wegens het maken van racistische opmerkingen en het aanzetten tot haat tegen godsdiensten. De aanklacht is afkomstig van vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in Frankrijk .


Houellebecq (42) zei in september, bij het uitkomen van zijn nieuwe roman Plateforme, dat de islam ,,de grootste klotengodsdienst'' ter wereld is. ,,De islam is een gevaarlijke godsdienst en dat al sinds zijn ontstaan'', volgens de schrijver, die tevens meedeelde ,,gebroken'' te zijn geweest toen hij de Koran had gelezen.

De indieners van de klacht, functionarissen van de moskeeën in Parijs en Lyon, zeggen dat de uitspraken van Houellebecq eens temeer duidelijk maken hoeveel afkeer hij heeft van de islam en de islamitische cultuur als geheel. Uit zijn roman Platforme zou dat ook overduidelijk blijken.

Het eerste verhoor naar aanleiding van de klacht heeft op 5 februari plaats. Ook het tijdschrift Lire, dat de uitlatingen van Houellebecq publiceerde, is gedaagd.

Michel Houellebecq is ook in Nederland bekend door zijn boek Les Particules élementaires (Elementaire deeltjes). Dat boek deed in 1998 veel stof opwaaien in Frankrijk. De schrijver werd uitgemaakt voor alles wat afschrikwekkend is: seksist, stalinist, homohater en pornograaf. In Elementaire deeltjes valt Houellebecq het politieke correcte denken aan. Motto van het boek is min of meer het morele failliet van de westerse samenleving. Met name vanuit de linkse hoek in Frankrijk werd het boek verketterd. Het ging zelfs zo ver dat Houellebecq verwijderd werd van lijsten met nominaties die kans bieden op grote literaire prijzen. Er ontstond ook een ware oorlog in de media.