Verbod stiekem video-toezicht

Slayher had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Stelen van de baas dat mag niet, maar je werknemers controleren of ze dat doen, mag dadelijk ook niet meer. Werknemers die een greep in de kas doen van hun baas of op een andere manier de zaak flessen, mogen binnenkort niet meer zonder waarschuwing vooraf, door hun werkgever worden gefilmd met een verborgen camera.

Ook mensen die ten onrechte een beroep doen op bijvoorbeeld hun arbeidsongeschiktheidsverzekering omdat ze letsel fingeren, mogen niet meer stiekem worden gefilmd om aan de tonen dat ze de zaak oplichten.

In totaal worden jaarlijks enkele honderden fraudeurs en stelende en saboterende werknemers ontmaskerd met behulp van verborgen camera's. Zo zet Albert Heijn verborgen camera's in om stelende caissières te ontmaskeren. Ruim de helft van de Nederlandse ondernemingen heeft last van interne fraude en diefstallen. De schade bedraagt honderden miljoenen guldens.

Het verbod op heimelijk cameratoezicht is een direct gevolg van een wetsvoorstel van minister Korthals (Justitie), die met de uitbreiding van de strafbaarstelling de bescherming van de persoonlijke levenssfeer wil verbeteren. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, lopen ondernemers die met een verborgen camera een stelende werknemer ontmaskeren, het risico zelf een geldboete te krijgen van ƒ10.000 of een gevangenisstraf van maximaal twee maanden.