FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 november 2001

Hakkinen uitgezwaaid door 30.000 fans

Zo'n 30.000 fans van de Finse F1-coureur Mika Hakkinen hebben zaterdag in de Mercedes-fabriek in Stuttgart afscheid genomen van de McLaren rijder.
De tweevoudig wereldkampioen neemt naar eigen zeggen een jaar adempauze, maar het is zeer de vraag of Hakkinen ooit terugkeert.

De 33-jarige coureur zei dat angst een grote rol speelde bij zijn besluit om (voorlopig) niet meer te rijden. Een harde crash in Australië na het breken van de ophanging ontnam hem begin dit jaar het plezier. Het bracht veel herinneringen terug aan de klap in 1995 in Adelaide, die hem bijna het leven kostte. Ook toen moest hij machteloos toezien hoe zijn wagen het begaf. ,,Als zoiets je nog eens overkomt, begin je je seizoen heel negatief.''

Hakkinen werd in Stuttgart in een open cabrio rondgereden, terwijl de fans 'Mika, Mika' riepen.

De Fin wil zich richten op zijn gezin. Hij werd vorig jaar vader. Zijn werkgever McLaren-Mercedes sprak lovende woorden over hem, al had teambaas Ron Dennis nog een grap in petto. ,,Mika kan in januari en februari twee maanden banden voor ons testen.''

Code om DVD's te kraken mag online

Een rechter in Californië heeft in hoger beroep een uitspraak gedaan die grote gevolgen kan hebben. De rechter verwierp de uitspraak van een lagere rechter die het publiceren van de broncode van DeCSS verbood.

DeCSS is een programma waarmee de beveiliging van dvd's kan worden gekraakt. Van oorsprong is DeCSS ontwikkeld om dvd's te kunnen afspelen op een Linux-computer, maar via de code is het mogelijk om de inhoud van DVD's te kopiëren. De Amerikaan Andrew Bunner plaatste de code op zijn website, maar moest de informatie op last van de rechter verwijderen.

In hoger beroep is hij afgelopen donderdag door de rechter in het gelijk gesteld. De rechter oordeelde dat 'het bedrijfsgeheim' van de DVD Copy Control Association (DVD CCA) die de beveiliging CSS heeft ontwikkeld, niet opweegt tegen het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting. Bunner vond de DeCSS informatie op internet en stond daarmee volgens de rechter in zijn recht om de informatie door te geven aan anderen.

De advocaat van de Electronic Frontier Foundation die Bunner bijstond, is blij met de uitspraak. "De rechter heeft geoordeeld dat bedrijfsgeheimen alleen gelden voor mensen die erbij gebaat zijn het een geheim te houden. Een buitenstaander die de informatie aantreft in het publieke domein kan niet tegengehouden worden deze informatie te reproduceren.

Kanaries gat in de markt ?

Kanaries zijn in de Verenigde Staten momenteel een 'hot' item.
Na gasmaskers, parachutes en het anti-antraxmiddel Cipro zijn kanaries erg in trek bij de angstige Amerikanen.

De kleine vogeltjes moeten dienen als een alarm voor een mogelijke gif-gas aanval door terroristen. De beestjes vallen namelijk dood van hun stokje wanneer ze in aanraking komen met (geurloze) dodelijke gassen. De beestjes werden daarom vroeger al ingezet bij kolenmijnen.

Experts waarschuwen echter dat een kanarie geen enkele zekerheid biedt, desondanks zijn de meeste dierenwinkels al door hun voorraad heen.

Bin laden beschuldigt VN

Osama bin Laden heeft de Verenigde Naties beschuldigd van misdaden tegen de moslims.
Ook de Arabische leiders, die hulp van de VN inroepen, krijgen ervan langs, want volgens Bin Laden zijn dat heidenen. Hij noemde de VN 'een instrument in handen van de misdaad'.
De Saoedische terrorist zei dat in een videoboodschap op de Arabische nieuwszender al-Jazeera. waarvan de zender vanmiddag een aantal fragmenten uitzond.

Verder zegt hij dat er geen verband is tussen Afghanistan en de daders van de aanslagen in de VS, maar toch wordt het onschuldige Afghaanse volk gebombardeerd en vermoord. Wie wel verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen op 11 september zei hij er niet bij. Al-Jazeera zendt vanavond de volledige versie van de boodschap uit.

NRC Magazine wordt niet bezorgd

Het zaterdagmagazine van het NRC Handelsblad "M" met als onderwerp "De staat, de jihad en de islam" blijkt niet door heel het land bezorgd te zijn geweest.

Het gerucht gaat dat het komt omdat enkele Islamitische bezorgers geweigerd hebben dit magazine te bezorgen vanuit hun geloofsovertuiging. Dit was te horen op enkele radiostations.

NRC Handelsblad liet de volgende mededeling uitgaan:
"In sommige delen van het land, waaronder de regio Amsterdam, zijn er problemen met de verspreiding van het maandblad M. Een aantal lezers loopt de kans bij de zaterdagkrant geen M aan te treffen. Via de lezersservice op 0800 0323 kunt u zaterdag tot 16.45 een exemplaar van M nabestellen. De lezersservice is vanaf maandag weer geopend tot 19.45 uur. De directie biedt z'n verontschuldigingen aan voor het veroorzaakte ongemak."

Van Marwijk nog een jaar bij Feyenoord

Bert van Marwijk blijft ook volgend seizoen trainer van Feyenoord. Voorzitter Jorien van den Herik en Van Marwijk zijn vervroegd tot een akkoord gekomen, onder andere omdat beiden een eind wilde maken aan de aanhoudende persvragen.

Oorspronkelijk zou er pas eind december over de optie voor een derde seizoen worden gesproken.

‘Er bestond bij het bestuur van Feyenoord geen twijfel over het functioneren van de trainer’, aldus Van den Herik, ’daarom hebben we versneld met elkaar gesproken.'

‘Het is altijd prettig te horen dat de liefde van twee kanten komt. Ik ben er blij mee. Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij Feyenoord’ aldus van Marwijk.

CD review: The Living End - Roll on

Goed, het is een cd die al een tijd uit is (een maandje of vier), maar ik kan het niet helpen.... Het is sterker dan mij....

Ik heb sinds een paar weekjes een exemplaar van "Roll on" van The Living End in mijn bezit. En nu kan ik niet meer naar andere muziek luisteren. Alles verbleekt. Alles is mat. Relatief, wel te verstaan.
Misschien helpt het als ik er een stukje over schrijf. Dotaties aan het help-Dino-weer-op-het-goede-spoor-fonds zijn vanzelfsprekend welkom.
Adhesiebetuigingen kun je in het topic kwijt.

Terrorisme-expert wegbezuinigd

Eén van de weinige terrorisme-experts van Nederland, Berto Jongman (46) van de Universiteit Leiden, is op 1 december zijn baan kwijt. Hij informeerde laatst nog de Militaire Inlichtingendienst over de inzet van militairen in Afghanistan. Nu wordt hij door inkrimpingen bij de vakgroep politicologie wegbezuinigd.

Jongman is de laatste terrorisme-expert op de Rijksuniversiteit Leiden: ,,In Nederland gebeurt alleen vergelijkbaar onderzoek bij Clingendael.''

Meer dan twintig jaar deed hij onderzoek naar de achtergronden van het terrorisme. Volgens hem zijn juist die achtergronden (samenleving en psychologie van terroristen) een enorm belangrijk onderdeel van de internationale terrorismebestrijding.

Falende blusinstallaties bij honderden chemische bedrijven

Meidje submitte het volgende:

Bij meer dan 180 opslagbedrijven voor gevaarlijke stoffen in Nederland is er een grote kans aanwezig dat de blusinstallatie niet werkt als er brand uitbreekt. Dit blijkt uit onderzoek naar aanleiding van een brand bij een chemiebedrijf in Drachten.

Al deze bedrijven hebben het zogenaamde Hi-Ex inside air brandblussysteem. Dit systeem werkt soms niet als er bepaalde chemische stoffen aanwezig zijn in de opslagruimte(s).

VROM-minister Pronk heeft daarom deze week de provincies geadviseerd geen milieuvergunning te geven aan bedrijven die een Hi-Ex installatie gebruiken.

Bij de brand in mei 2000 bij ATF in Drachten kwam de Hi-Ex blusinstallatie niet in actie. Deze brand kostte het bedrijf twaalf miljoen gulden. Bovendien kwamen er schadelijke stoffen vrij waardoor veel boeren hun koeien op stal moesten houden.

AC Milan favoriet in UEFA Cup

AtariTeenageRiot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

AC Milan is volgens de bookmakers de grote favoriet om de UEFA Cup te winnen. Bij het gerenommeerde wedkantoor William Hill staat de Italiaanse ploeg als hoogste genoteerd na de loting voor de derde ronde.

Milan staat 5 tegen 1 geboekt (voor elke gulden die je inzet, krijg je er vijf terug).

De grootste concurrenten zijn volgens de bookies Inter Milan en Leeds United.

Met de Nederlandse ploegen zal het minder goed vergaan:
PSV staat 8e met 22:1, Feyenoord 18e met 40:1 en Roda JC is gedeeld laatste. Mocht Roda JC de beker in handen krijgen dan zijn er enkele Limburgers heel rijk geworden want Roda staat 200:1.

Millennium Dome mogelijk naar Ground Zero

Het Londonse Millennium Dome gaat mogelijk verplaatst worden naar de WTC rampplek in New York.
Deze geflopte attractie rondom de millenniumwisseling zou daar kunnen dienen als overkapping van de zogeheten Ground Zero, onder andere omdat de winter in aantocht is terwijl er nog duizenden lichamen geborgen moeten worden. Bovendien is de rampplek een toeristische attractie geworden. Het plan is volgens het Britse dagblad The Times al besproken met functionarissen van het Newyorkse stadsbestuur.

Het Millennium Dome in London, dat op het moment leegstaat, kost de Britse regering veel geld en men zou er dan ook graag van af willen. De verhuizing naar New York komt het stadsbestuur goed uit. Experts hebben wel gezegd dat het moeilijk zal worden om het Dome tussen de puinhopen in Manhattan te herbouwen, ook gaat de verhuizing zo'n 140 miljoen gulden kosten.

Koen bedankt voor deze newssubmit

Madonna met Michael Jackson?

Zangeres Madonna zou volgens TMF bijna sex hebben gehad met Michael Jackson. Barbara Victor is bezig met het schrijven van een boek over de popdiva, en zij meldt dat Madonna in 1991 geprobeerd heeft de King Of Pop te verleiden.

De twee waren samen naar de jaarlijkse Oscar-uitreikingen geweest, waarna een bezoekje aan Michaels Penthouse volgde. Daar aangekomen zou Madonna Michael zijn besprongen op zijn bank. In tegenstelling tot wat de meeste echte mannen zouden hebben gedaan, heeft hij haar toen giechelend afgewezen.

Corné Klijn naar de TROS

Radio 3-DJ Corné Klijn vertrekt met ingang van 1 februari 2002 naar TROS-radio. Daar zal hij een aantal nieuw te ontwikkelen programma's gaan presenteren op de popzender. Hij werkt nu nog voor de NPS, waar hij het programma 'Kort en Klijn' maakt.

Klijn begon zijn professionele radioloopbaan in 1992 bij Radio 538, waar hij begon met Kort en Klijn. Ook presenteerde hij daar samen met (inmiddels ex 538-DJ) Michael Pilarczyk de 'Curry & Van Inkel' sound-alike The Jungle. Na drie jaar verhuisde hij naar Radio 3 waar hij het programma De Avondspits van Frits Spits overnam. Dit programma heette vanaf die datum ook Kort en Klijn.

Veranderingen voor Foster Parents

Foster Parents Plan gaat veranderen. De humanitaire organisatie, die er al een tijdlang van verdacht wordt niet geheel zuiver te werken, krijgt een andere naam en een nieuwe werkwijze.

De organisatie gaat zich in het vervolg alleen "Plan" noemen, compleet met een nieuw logo. De voorlichting aan de donateurs wordt `duidelijk' en `feitelijk'. Het bestuur wordt verjongd en de directie vernieuwd. Belangrijkste verschil zal zijn dat de donateurs niet meer direct een kind uit de derde wereld adopteren.

Dit alles wordt gemeld in een vertrouwelijke brief die Foster-Parents-bestuurder J. Leyer namens het hele bestuur eind september heeft gestuurd aan minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking), zo meldt het Algemeen Dagblad. "Foster Parents zal op korte termijn een totale vernieuwing in communicatie, marketing en organisatiestructuur inzetten", aldus Leyer. "Deze stap is echter taai en raakt het hart en de cultuur van Foster Parents."

De organisatie zal in de nieuwe vorm marketing niet langer zien als doel, maar als middel. Ook moeten de donateurs beter worden ingelicht over de gang van zaken in de projecten. "Het nieuwe beleid zullen we aanpassen aan de werkelijkheid in het veld", zo zegt Leyer in zijn brief. "Daarnaast zullen we donateurs de mogelijkheid bieden te doneren aan een project zonder dat zij een relatie met een kind aangaan." Ook wil het bestuur dat `Foster-parents en Foster-kinderen zelf bepalen in hoeverre directe communicatie op basis van wederzijdse vrijwilligheid wenselijk en mogelijk is'. Daarbij wordt gedoeld op de briefwisseling tussen kinderen en gevers.

In een toelichting laat Foster Parents-woordvoerder M. van 't Hek het AD weten dat de organisatie nog onderzoekt hoe dit gevarieerde pakket er zal uitzien. "We ondervragen daarvoor (ex-)parents en niet-donateurs."

Verbod stiekem video-toezicht

Slayher had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Stelen van de baas dat mag niet, maar je werknemers controleren of ze dat doen, mag dadelijk ook niet meer. Werknemers die een greep in de kas doen van hun baas of op een andere manier de zaak flessen, mogen binnenkort niet meer zonder waarschuwing vooraf, door hun werkgever worden gefilmd met een verborgen camera.

Ook mensen die ten onrechte een beroep doen op bijvoorbeeld hun arbeidsongeschiktheidsverzekering omdat ze letsel fingeren, mogen niet meer stiekem worden gefilmd om aan de tonen dat ze de zaak oplichten.

In totaal worden jaarlijks enkele honderden fraudeurs en stelende en saboterende werknemers ontmaskerd met behulp van verborgen camera's. Zo zet Albert Heijn verborgen camera's in om stelende caissières te ontmaskeren. Ruim de helft van de Nederlandse ondernemingen heeft last van interne fraude en diefstallen. De schade bedraagt honderden miljoenen guldens.

Het verbod op heimelijk cameratoezicht is een direct gevolg van een wetsvoorstel van minister Korthals (Justitie), die met de uitbreiding van de strafbaarstelling de bescherming van de persoonlijke levenssfeer wil verbeteren. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, lopen ondernemers die met een verborgen camera een stelende werknemer ontmaskeren, het risico zelf een geldboete te krijgen van ƒ10.000 of een gevangenisstraf van maximaal twee maanden.

'Grottenoorlog' plaatst VS voor uitdaging

Slashdotter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Golfoorlog-veteraan en Congreslid Steve Buyer ziet er geen brood in om Amerika's elite-soldaten af te sturen op Afghanistans omvangrijke netwerk van grotten en tunnels. De Republikein uit Indiana kwam onlangs met een opzienbarend voorstel om Osama bin Laden 'uit te roken'. Vergeet de inzet van special forces, verkondigt Buyer, want dat wordt toch alleen maar een bloedige zaak.

Zijn optie: tactische nucleaire wapens. Ofwel atoombommen met een beperkt bereik als wapen tegen de duizenden grotten waar Bin Laden kan schuilen. Ook de vele tunnels, die ver voor Christus werden gebouwd, wil Buyer zo treffen.

Zijn voorstel mag dan door weinigen gesteund worden in Washington, maar Buyers vrees dat de Amerikanen grot voor grot zullen moeten gaan uitkammen om Bin Laden te vinden is wijdverbreid. Als het Pentagon zich na ruim twee weken bombarderen verbaast over de veerkracht van de Taliban, wat voor verrassingen staan de VS nog te wachten als commando's op grote schaal de jacht op Bin Laden beginnen?

"Het probleem is dat er zoveel grotten en tunnels zijn", bekende minister van Defensie Donald Rumsfeld zondag op CNN. "Het zal enige tijd duren om ze minder 'bewoonbaar' te maken." Volgens Rumsfeld is de luchtmacht nu 'systematisch' bezig met de grotten en tunnels.

Troepen voor de ondergrondse strijd hebben de Amerikanen voldoende, mochten ze betrouwbare inlichtingen hebben waar Bin Laden zich bevindt. Naast de vele commando-eenheden op de USS Kitty Hawk bevinden zich in Oezbekistan ruim tweeduizend militairen van de Tiende Berg-divisie. Verder zijn 2200 mariniers, die getraind zijn in bergoorlogen, paraat op het amfibieschip USS Peleliu. Toepasselijker kon dit laatste niet.

Peleliu is het koraal-eiland in de Stille Oceaan waar de mariniers de bloedigste amfibische landing in de strijd tegen de Japanners uitvoerden. Zo'n elfduizend Japanners, die zich hadden verschanst in een labyrint van grotten en tunnels, waren na 68 dagen gedood. De mariniers verloren 1252 man. Massale luchtbombardementen, napalm en vlammenwerpers gooiden ze in de strijd.

Na afloop ontdekten mariniers ruim vijfhonderd tunnels, de meeste waren deels nog intact.

In Vietnam moesten gespecialiseerde militairen, de 'tunnelratten', de met booby-traps beveiligde Vietcong-tunnels binnengaan. Maar ook in Vietnam bleek dat het simpel laten exploderen van explosieven in de tunnels niet voldoende was om de gehele tunnel te vernietigen. In Afghanistan staan de Amerikanen en de Britten voor een nog moeilijkere klus.

Hoewel de VS een arsenaal aan precisie-wapens hebben om tunnels, bunkers en grotten te vernietigen, zoals de GBU-28-bunker buster, zal dit volgens Heilig niet voldoende zijn. Maar Rumsfeld denkt van wel. "Ik denk dat deze bommen van 5000 pond de klus wel kunnen klaren."

Champions League lotingen

merulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook de lotingen voor de Champions League zijn al bekend:
POULE A:
Bayern München (Dui)
FC Nantes (Fra)
Manchester Utd,Eng
Boavista (Por)

POULE B:
Barcelona (Spa)
Liverpool (Eng)
Galatasaray (Tur)
AS Roma (Ita)

POULE C:
Real Madrid (Spa)
Panathinaikos (Gri)
FC Porto (Por)
Sparta Praag (Tsj)

POULE D:
Juventus (Ita)
Dep.La Coruna (Spa)
Arsenal (Eng)
Bay.Leverkusen (Dui)

Terroristen ontkomen door ruzie met Frankrijk

Qyuip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie in Nederland heeft amper gereageerd op een Frans bericht dat zich hier een aantal gevaarlijke terroristen bevond. Door de gebrekkige samenwerking zijn de verdachten ontkomen.

Deze maand staan in Frankrijk 24 mannen terecht die worden verdacht van handel in wapens, auto's en valse papieren voor de Algerijnse terreurbeweging Gia. Zij horen bij Takfir wal Hidjra, een Egyptische organisatie die zich bij Bin Laden heeft aangesloten en met de Gia samenwerkt.

Hun opdrachtgevers zijn nooit gepakt. Volgens de Franse justitie komt dat doordat Nederland niet heeft meegewerkt. Frankrijk zegt nooit iets van Nederland te hebben gehoord op een cruciaal rechtshulpverzoek uit 1998, ondanks herhaald aandringen.

Uit het Franse onderzoek bleek dat de mannen opdracht hadden van twee 'geheime gezanten' uit Nederland met een netwerk van 'bommenplaatsers' vier doelen in Marseille te vernietigen, waaronder het Amerikaans consulaat. Nederland werd gevraagd telefoonnummers na te trekken. Een woordvoerder van justitie in Parijs: "We kregen geen antwoord. Door Nederland is de zaak misgelopen. De terroristen, die gevaarlijk zijn, kunnen nog in Nederland zitten, maar zijn waarschijnlijk gevlucht."

Inmiddels speelt weer een nieuw conflict. Volgens Frankrijk waren Nederland en België te vroeg toen zij enkele dagen na de aanslagen op de VS extremisten oppakten in Rotterdam en Brussel. In paniek geraakt door de ravage in Amerika, zou Nederland zo een gecoördineerd Europees optreden in de war hebben gestuurd.

Schikking voor Microsoft

Het softwareconcern Microsoft en de Amerikaanse regering zijn het gisteren eens geworden over een schikking. Daarmee is een einde gekomen aan een al jaren durende controverse.

Computerfabrikanten krijgen de mogelijkheid hun eigen software aan te sluiten op die van Microsoft. Ook de broncodes, de sleutel van de software, worden daarmee min of meer toegankelijk.

Een Amerikaanse rechtbank had eerder bepaald dat Microsoft misbruik maakte van zijn dominante marktpositie. Het akkoord behelst een 'breed palet aan restricties' dat een einde maakt aan de illegale machtspositie van de computergigant en dat de concurrentie op de markt voor software herstelt. Volgens het ministerie van Justitie bevordert dit akkoord vernieuwing in de branche en biedt het consumenten meer keus. De rechtbank moet zich er nog over uitspreken.

Districtsrechter Colleen Kollar-Kotelly had begin volgend jaar moeten bepalen welke strafmaatregelen er tegen Microsoft zouden moeten worden genomen. Zij had het ministerie van Justitie en de softwaremaker tot 2 november de tijd gegeven om tot een schikking te komen.

"Deze historische schiking zal duidelijk een opluchting voor de markten betekenen en garanderen dat de consumenten meer keuzes krijgen om software voor hun computers te kopen", concludeerde John Ashcroft, de Amerikaanse minister van Justitie. Hij onderstreepte dat een felle concurrentie op de softwaremarkt van vitaal belang is voor de economie van de VS. Verder wees hij erop dat een krachtig optreden van de monopolie-autoriteiten cruciaal is om deze concurrentie te handhaven in de arena waar hightech ontwikkelingen elkaar snel opvolgen.

De schikking houdt in dat Microsoft aan softwarefabrikanten materiaal beschikbaar stelt dat zij nodig hebben om samen met Windows te kunnen draaien. Ook schrijft het akkoord voor dat Microsoft niet langer overeenkomsten mag aangaan die exclusieve ondersteuning of ontwikkeling van Microsoft-software vereist. Hierdoor zouden concurrenten kunnen samenwerken met Microsoft aan de ondersteuning en ontwikkeling van concurrerende producten.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.