Concorde vliegt weer transatlantisch

In een eerder artikel meldde Fokzine al dat de Concordes binnenkort weer zouden gaan vliegen en vandaag was de grote dag. Voor het eerst sinds de crash van vorig jaar is er weer een Concorde opgestegen vanaf het vliegveld Heathrow in London met als bestemming New York. Vorig jaar kwamen in totaal 113 mensen om het leven toen vlak na het vertrek uit Parijs een Corcorde van Air France vlam vatte en vervolgens neerstortte bovenop een hotel. British Airways en Air France, de enige twee luchtvaartmaatschappijen die vliegen met de Concorde, besloten daarop dat alle Concordes aan de grond moesten blijven totdat duidelijk was wat het ongeluk veroorzaakt had.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat een van de banden van het vliegtuig explodeerde, nadat deze over een stuk metaal was gereden. Stukken rubber van de band doorboorden de brandstoftanks, die vervolgens in de brand vlogen. Om te voorkomen dat dit in de toekomst nogmaals kan gebeuren, zijn de brandstoftanks voorzien van kogelwerend Kevlar en hebben de vliegtuigen sterkere banden gekregen.

De vlucht van vandaag is de eerste van een rij testvluchten om te zien of de nieuwe veiligheidsmaatregelen goed werken. "Het doel van deze vlucht is het testen van alle vlucht- en grondprocedures zoals die worden gebruikt tijdens een normale passagiersvlucht", aldus een woordvoerster van British Airways.

Vanaf 9 november zal British Airways beginnen met een dagelijkse vluchten tussen Londen en New York. Vanaf 1 december zal er, gedurende de wintermaanden, nog een wekelijkse vlucht van Londen naar Barbados bij komen. De luchtvaartmaatschappij heeft al voor meer dan 10 miljoen Engelse Pond aan tickets verkocht en de eerste vluchten zijn al volgeboekt. De allereerste officiële passagiersvlucht, alleen voor genodigden, is gepland voor 7 november.

Update: En inmiddels kunnen we melden dat de Concorde ook daadwerkelijk veilig is geland in New York. Het vliegtuig kwam weliswaar 15 minuten te laat aan, maar volgens een woordvoerder van British Airways verliep de vlucht zeer goed.